Glasanje (foto:Anadolija/Ilustracija) -
Na Kosovu i Metohiji jutros je počelo glasanje za gradonačelnike i odbornike u 38 opština, a raseljeni Srbi organizovano su krenuli autobusima iz centralnih krajeva Srbije kako bi ostvarili svoje građansko pravo, javlja dopisnik Srne.

Svih 883 biračkih centara sa 2.477 biračkih mjesta su, uz manja kašnjenja na nekoliko biračkih mjesta, otvorena u 7.00 časova, rekao je novinarima u Prištini predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ Kresnik Radonjići.

Glasanje će se odvijati do 19.00 časova, a Radonjići je najavio da će prvi preliminarni rezultati biti objavljeni večeras.

Pravo glasa ima 1.885.448 birača što je za 90.586 birača više u odnosu na vanredne parlamentarne izbore održane u februaru ove godine.

Prema informacijama iz Srpske liste, raseljeni Srbi krenuli su jutros organizovano autobusima iz Beograda, Niša, Kragujevca i Kraljeva.

Pravo glasa mogu iskoristiti na bilo kom biračkom mjestu pa se očekuje da najveći broj njih glasa u nekoj od sjevernih opština.

Na biračkim spiskovima su imena 166 kandidata za gradonačelnika, od kojih su 152 muškarci i 14 žena.

Za 1.002 pozicije odbornika kandidovalo se 5.198 lica od kojih je 3.261 muškaraca i 1.937 žena.

Srbi imaju kandidate za gradonačelnike u 11 opština i kandidate za odbornike u 22 ostale opštine.

Srpska lista kao najbrojnija politička organizacija Srba ima kandidate za gradonačelnike u Novom Brdu, Partešu, Ranilugu, Štrpcu, Gračanici, Klokotu i Obiliću južno od Ibra, kao i u opštinama sjeverna Kosovska Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok na sjeveru Kosova.

U opštinama Novo Brdo, Ranilug i Obilić Srbi imaju po jednog kandidata, dok se u ostalih osam opština na listi nalaze i Srbi samostalni kandidati.

Uz Srbe samostalne kandidate, u opštinama Novo Brdo, Obilić i sjeverna Kosovska Mitrovica kandidate za gradonačelnike i odbornike imaju albanske političke partije.

Svaki birač koji ima jedan od dokumenata Prištine, ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu na osnovu kojim može iskoristiti pravo glasa.