Muzicka 3.jpg (340 KB)

Koncertom klavirskog dua Sonje Marković i Dragana Bratića i ruske pijanistikinje Natalije Trul večeras je u pozorišnoj sali Kulturnog centra počelo prvo Međunarodno pijanističko takmičenje „Trebinje klasik“ koje je okupilo mlade pijaniste i njihove profesore iz BiH i zemalja regiona.

Svečano otvorenim ovo takmičenje proglasio jeDražen Bošković, zamjenik gradonačelnika Trebinja, koji je naglasio da Grad Trebinje postaje centar kulturnih dešavanja regiona, a najbolja potvrda jeste respektabilan broj i zavidan kvalitet kulturnih događaja u toku godine, kao i kontinuirano obogaćivanje kulturne scene našeg grada.

„Pored tradicionalnih manifestacija, u prethodnom periodu dobili smo i nove prestižne događaje – Music&More SummerFesti Trebinje džez festival, koji su zavrijedili pažnju cijelog regiona i po kojima je Trebinje postalo prepoznatljivo kao epicentar kulturnih događaja. Sigurni smo da će i ‘Trebinje klasik’ donijeti dodatnu vrijednost u oblasti kulture u našem gradu i da će, tragom pomenutih, prerasti u tradicionalnu manifestaciju”, naveo je Dražen Bošković.

On je istakao da Grad Trebinje, u saradnji sa partnerima sa lokalnog, republičkog, ali i regionalnog nivoa, iz godine u godinu izdvaja sve više sredstava za kulturne manifestacije kao i za unapređenje infrastrukture u svrhu poboljšanja kvantiteta i kvaliteta kulturnih događaja u našem gradu.

„Potrebno je da istaknemo i pohvalimo angažman svih kulturnih ustanova u našem gradu – Kulturni centar, Muzej Hercegovine, Muzička škola i Narodna biblioteka, koji kontinuirano napreduju u svom radu, doprinose poboljšanju postojećih kulturnih sadržaja, kreiraju i realizuju nove ideje i samim tim doprinose da se što veći broj mladih ljudi uključuje u kulturne tokove, ali i da se probudi interesovanje šire publike za kulturna dešavanja u našem gradu”, dodao je Bošković.

Prvo Međunarodno pijanističko takmičenje „Trebinje klasik“ organizovalo je Udruženje građana „Orgelpunkt” u saradnji sa partnerima – trebinjska Muzička škola, Kulturni centar Trebinje, Muzej Hercegovine te Grad Trebinje.

U ime Udruženja „Orgelpunkt”, obratio se pijanista Dragomir Bratić koji je rekao da se na ovo takmičenje, koje traje do 9. maja, prijavilo preko 170 učenika i studenata muzičkih škola i akademija. Pored učenika osnovnih i srednjih škola iz BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, takmičiće se i studenti akademija iz Beograda, Novog Sada, Zagreba, Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Muzicka.jpg (970 KB)