"Leto kada sam naučila da letim" (Foto: Tanjug/Maja Medić) -
U Beogradu je počelo snimanje filma Radivoja Raše Andrića "Leto kada sam naučila da letim".

Porodična komedija koja prati morske avanture 12-godišnje djevojčice, snima se prema romanu "Leto kada sam naučila da letim" poznate spisateljice za djecu i mlade Jasminke Petrović.

Kako stoji u opisu filma, emotivna priča prati djevojčicu Sofiju tokom njenog ljetovanja sa bakom na Hvaru, a naizgled dosadno ljetovanje upotpuniće nova prijateljstva, prvi poljubac, pomirenje sa otuđenom porodicom, te će raspust pretvoriti u neprocjenjivo i nezaboravno iskustvo.

U glavnoj ulozi pojavljuje se Klara Hrvanović, a uz nju su poznata glumačka imena - Olga Odanović i Žarko Laušević.

- Moja dosadašnja ostvarenja bavila su se mladim ljudima koji odbijaju da odrastu, međutim u centru pažnje ove priče je djevojčica koja želi što prije da zakorači u svijet odraslih. Potpuno novi ugao, kao i činjenica da je ovo, prije svega, dječji film za mene predstavlja izazov kome se izuzetno radujem - rekao je Andrić, reditelj koji je stekao kultni status filmovima "Kad porastem biću kengur", "Munje", kao i "Tri palme za dve bitange i ribicu".

Andrić je istakao da iako je ovo film namijenjen prije svega djeci, u njegovom rediteljskom pristupu neće se osjetiti podilaženje.

- Kroz osjećanje spoznaje, sreće a ponekad i "tuge" gradim glavni lik Sofije i priču oko nje. To su neprocjenjivi trenuci odrastanja i očekivanja kroz koje smo svi prošli, a danas prolaze neki novi klinci - objašnjava reditelj.

"Leto kada sam naučila da letim" jedan je od rijetkih filmova koji donosi sadržaj namijenjen prvenstveno djeci, a producenti očekuju da će zbog višeslojne priče u kojoj se mogu prepoznati sve generacije, ovo ostvarenje privući kako djecu, tako i njihove mame i bake.

- Od samog početka bavljenja producentskim poslom maštamo o tome da napravimo film za djecu jer takvog sadržaja u Srbiji ima izuzetno malo, pa možemo reći da su djeca kao publika "zanemarena". Prije četiri godine pročitali smo Jasminkinu knjigu i odmah smo znali da želimo da radimo sa njom. Dirljiva, ali ujedno i duhovita priča sa čitaocima komunicira na jednom posebnom nivou sa puno vedrine. Scenaristkinja Ljubica Luković i Raša Andrić su na divan način "preveli" knjigu u filmski jezik. Uzbuđeni smo što se skup svih ovih vizija pretvara u realnost, na filmu - navode producenti filma Milan Stojanović i Maja Popović.

Nakon beogradskog snimanja, ekipa se seli na Hvar, gdje će tokom septembra snimati na lokacijama u Starom Gradu, Jelsi i drugim mjestima na ostrvu.

Premijera filma se očekuje u septembru 2021. godine.

Film "Leto kada sam naučila da letim" realizuje se u koprodukciji Srbije, Hrvatske, Bugarske i Slovačke, a uz podršku fondova Kreativna Evropa i Eurimaž.