Dodjelom „Zlatnog platana“ glumcima Anici Dobroj i Irfanu Mensuru – za izuzetan doprinos evromediteranskoj kinematografiji, u Trebinju je sinoć  počeo 7. Festival mediteranskog i evropskog filma, ove godine pod nazivom „U sazviježđu platana“.anica-irfan.jpg

Izlazak na scenu ovogodišnjih laureata ovacijama je ispratila trebinjska publika, koja je do kraja ispunila bioskopsku salu Kulturnog centra, a festivalske nagrade uručili su umjetnički direktor festivala Peđa Milojević i načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Grada Trebinja Zoran Milošević, koji je prethodno festival i svečano otvorio.

"Ja sam samo Anica Dobra a vi ste sada mene učinili najboljom. Hvala vam na tome“, poručila je Trebinjcima poznata glumica, priznajući da je prvi put u našem gradu.

„U svom životu snimila sam mnogo filmova i svaki od tih filmova za mene predstavljao je moj lični uspeh. Ali ovu nagradu posmatram kao uspeh jedne kulturne sredine iz koje sam proizašla i postala baš takva kakva jesam. Ova nagrada priča mnogo više jezika nego što ih pričam ja“, kazala je Dobra.

Glumica se na sceni pojavila sa cvjetnim vijencem koji su, kako je kazala, specijalno za nju napravile vrijedne ženske ruke iz gradskog kulturno-umjetničkog društva „Alat“ jer je poželjela da nešto ovdašnje ponese iz Trebinja.

"Ovo nije nagrada – ovo je priznanje za trajanje. Ja skoro 50 godina trajem, sa velikim uspesima, a sa još više neuspeha kojih se ne stidim“, kaže laureat „Zlatnog platana“ Irfan Mesur dodajući da je cijeli svoj život proveo u pozorištu, tamo se i penzionisao, a ne računajući televizijske – iza sebe ima i oko pedeset dugometražnih filmova.

Glumac kaže da je na nagovor kuma koji je upravo Trebinjac još dok je gradio kuću u Beogradu u bašti posadio platan, koji je danas veliki – ali i da zna da ih Trebinje ima šesnaest, i to starih „samo“ 120 godina, te da je ovo jedini grad gdje postoji i gdje je izmišljen – i zlatni platan.

Otvarajući svetkovinu filma, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Zoran Miloševićistakao je da je „Grad Trebinje sa zadovoljstvom prihvatio poziv organizatora da po sedmi put bude pokrovitelj filmskog festivala, koji svojim kvalitetom doprinosi pozicioniranju Trebinja kao grada kulture u regionalnim okvirima“.

Umjetnički direktor festivala Peđa Milojević istakao je da festival promoviše veliki filmski studio zvani Trebinje, a svojim priznanjem odaje i počast velikim umjetnicima, koji pritom moraju da budu – i veliki ljudi.

Kao svojevrsno izenađenje večeri, uoči dodjele „Zlatnog platana“ Trebinjce je numerom „Apsolutno tvoj“ pozdravio frontmen jedne od najpopularnijih eks-ju grupa „Mirzino jato“ Mirza Alijagić, koji je najavio da će nakon 40 godina održati i koncert u Trebinju.

Festival je otvorio dokumentarni film „Kolijevka“ mlade autorke Sare Kolak iz Trebinja, a sedam festivalskih noći, igranih i dokumentarnih filmova, zatvara ostvarenje „Granice kiše“ koji je sniman na području Trebinja i u kome igraju i trebinjski glumci. U toku trajanja festivala u Trebinje će stići i poznata imena domaćeg filma Dara Džokić, Nebojša Milovanović, Radoslav Stanišić, Dragan Marinković, kao i glumačka ekipa „Granice kiša“.

Projekcije će biti u Kulturnom centru, Domu mladih i u bašti Hotela Leotar, a pored filmova iz našeg regiona, na festivalu će biti prikazana i ostvarenja iz Libana, Turske, Italije, Izraela…

Kao novina za ovu godinu najavljena je i nagrada publike za najbolje ostvarenje, a u Muzeju Hercegovine biće organizovane i filmske radionice, koje će voditi Petar Stanojlović, reditelj iz Beograda.