remont-het.jpg

Danas je počeo redovni godišnji remont agregata u HE Trebinje I, a koji će trajati 30 dana.

Remont će se raditi naizmjenično tako da će u svakom trenutku, za potrebe elektroenergetskog sistema, biti raspoloživa dva agregata.

„Svi radovi na remontu agregata se mogu podijeliti u tri grupe i to: radovi vezani za elektro dio, radovi vezani za automatiku, mjerenja i zaštite i radovi vezani za mašinski dio. Jedan dio godišnjeg remonta koji je planiran u 2021. godini, a to je beznaponsko stanje, obavljen je u periodu maj – jun ove godine. Tada su urađeni pregledi i remonti visoko naponskih postrojenja same elektrane.“ – rekao je Miloš Vukalović, glavni inženjer na Pogonu HE Trebinje I i rukovodilac remonta.

Remontu prethode blokade i isključenja agregata na kome se radi jer najbitnije obezbijediti sigurno mjesto rada i osigurati radno osoblje.

„Blokade i isključenja agregata obavljamo prema našem planu. Stavljamo akcenat na sigurnost mjesta rada i sigurnost radnog osoblja. Tek onda počinju radovi koji su planirani po planu remonta za 2021. godinu, gdje je planirano po deset dana za svaki agregat. 90% radova izvodimo sopstvenim snagama, radnicima iz Pogona, dok otprilike 10% radova izvode specijalističke firme. To se odnosi na odgovarajuća ispitivanja koja vršimo periodično na opremi. To obavljaju firme koje imaju sertifikat za to.“ – dodao je Milorad Mitrović, dipl.inženjer elektrotehnike i šef Elektro službe na Pogonu HE Trebinje I.

Miroslav Ljubibratić, dipl. inženjer mašinstva i šef Mašinske službe na Pogonu HE Trebinje I je potvrdio riječi svojih kolega.

„U okviru Mašinske službe izvršiće se pregled svih agregata, svih njihovih sklopova, koji su neophodni za funkcionisanje agregata. Od remonta ove godine, izvršićemo remont servo motora sprovodnog aparata na agregatu broj II. Dakle, radimo remont agregata II i pregled agregata I i III. Ako u sklopu tih pregleda uočimo neki problem onda ide remont i ostalih dijelova.“

Milovan Vukoje, dipl. inženjer elektrotehnike i šef Službe za automatiku, mjerenja i zaštite, je u ime svoje službe istakao da se u ovom redovnom, godišnjem remontu vrše redovne aktivnosti i otklanjaju neki sitni nedostaci koji su primijećeni u Pogonu u prethodnom periodu.

Remont u cjelosti finansira HET iz sopstvenih sredstava.

Nakon remonta očekuje se stabilan i pouzdan rad postrojenja, a u toku remonta obezbijeđeno je stabilno vodosnabdijevanje.