IMG-b6c177afe9ee14b050408d6fc709e94e-V.jpg

Prema usaglašenom planu remontnih radova sistema „Hidroelektrana na Trebišnjici“ danas je počeo redovni godišnji remont „Hidroelektrane Trebinje 1“.

Nikola Tubić, rukovodilac „Hidroelektrane Trebinje 1“ ističe da je u cilju što efikasnijeg sprovođenja remonta i što kraćeg zastoja agregata usaglašen plan remonta u nekoliko termina.

„Beznaponsko stanje je planirano da se odradi do 14. septembra, a u toku beznaponskog stanja elektrana je u potpunosti neraspoloživa, tj. svi agregati su van mreže 10 dana, jer su postojenja bez napona i taj period se koristi za njihovu detaljnu reviziju. Remont agregata 1 će se raditi, takođe, do 14. septembra kada će biti i realizacija ugovora zamjena sistema pobude generatora 1. Od 29. septembra do 4. oktobra u planu je redovni godišnji remont. Remont agregata 3 biće završen do 24. septembra, tada ide realizacija ugovora servisiranje servomotora ulazne građevine agregata 3 i temeljnih ispusta 1 i 2, a nakon toga slijedi redovni godišnji remont. Redovni godišnji remont agregata 2 počeće 5. oktobra i biće završen do 14.oktobra ove godine“, pojašnjava Tubić.

IMG-52f1634770cbc4e7133b66a2a23e58e9-V 222.jpg

Osim redovnih radova na turbinama i generatorima, ističe Tubić, radiće se i pregled i sanacija radnih kola turbina te brojna ispitivanja sigurnosnih ventila i generatorskih i vakumskih prekidača.

„ Radiće se i pregled i sanacija radnih kola turbina, ispitivanje sigurnosnih ventila na posudama pod pritiskom, ispitivanje generatorskih prekidača i vakumskih prekidača kućnih transformatora, ispitivanje generatorskih, transformatorskih i dalekovodnih zaštita od strane trećih lica“, navodi on.

Remontne aktivnosti na „Hidroelektrani Dubrovnik“ počele su krajem avgusta i trajaće do 28. septembra.

„Što se tiče „HE Dubrovnik“ remontne aktivnosti su počele radovima na agregatu broj 1 od 22.avgusta i trajaće do 28. septembra, što iznosi planiranih 38 dana. A od sinoć, u 22 časa, pristupilo se pražnjenju tunela za „HE Dubrovnik“ koji je tokom noći ispražnjen, te je i agregat broj 2 ušao u remont jutros i njegov remont je planiran da se završi do 25. septembra što iznosi planiranih 21 dan. Bezvodno stanje tunela za „HE Dubrovnik“ će trajati do 14. septembra, to jest ukupno 10 dana, i u tom periodu ni Herceg Novi neće imati standardno snabdijevanje vodom iz ovog tunela“, kaže Tubić.

IMG-1fe99bc89cd0af3e12a658d093f0545c-V333.jpg

Navodi da veliku pažnju poklanjaju preventivnom održavanju, a redovni godišnji remon jeste preventivno održavanje, gdje se otklanjaju nepravilnosti i smetnje koje su primijećene u prethodnom periodu.

„Te nepravilnosti nije moguće obaviti u toku pogona agregata, tako da se nakon remonta očekuje još stabilniji i pouzdaniji rad agregata i postrojenja“, dodaje on.

Redovni godišnji remont „Hidroelektrane Trebinje 1“ trajaće do 14. oktobra.