Primjer računa za električnu energiju - Foto: RTRS
Počeo je povrat novca za potrošače električne energije koji su imali pretplatu po starim računima elektrodistributivnih preduzeća.

Procedure i obrasci su se mijenjali, pa su pojedini građani morali da dolaze više puta kako bi predali zahtjev.

Jedan od novih uslova je i da povrat novca na šalteru elektrodistributivnog preduzeća, uz ličnu kartu, može da traži samo onaj na čije ime je upisano brojilo, a ukoliko on nije u mogućnosti, to može da učini druga osoba uz punomoć.

Od aprila utrošenu električnu energiju umjesto dosadašnjih elektrodistributivnih preduzeća, naplaćuje Elektroprivreda Republike Srpske. Nekoliko hiljada potrošača ima pretplatu na starom računu. Taj novac imaju priliku da vrate.

Potrošači mogu da biraju da li će pristati da im novac bude vraćen na njihov bankovni račun ili prebačen na novi račun za struju koji dostavlja Elektorprivreda.

Građani smatraju da nije korektno što još uvijek nisu potpisali nove ugovore o snabdijevanju električnom energijom. Dok iz Elektroprivrede najavljuju da će potpisivanje krenuti uskoro, iz Saveza potrošača kažu da nisu zadovoljni ponuđenim prijedlogom, te su zatražili sastanak na kojem bi razgovarali o primjedbama.

Pojedini građani imaju i primjedbu što na novim računima za utrošenu struju ne mogu, kao do sada, upisati manji ili veći iznos od onoga koji je naveden. Iz Elektroprivrede kažu da je to moguće na uplatnicu, ali da u rubriku "svrha doznake" obavezno moraju da navedu šifru kupca.