srednjoskolski centar trebinje.jpg (156 KB)

U Republici Srpskoj danas je počeo upis u srednje škole.

Konkursom su planirana dva upisna roka, i to od danas do 24. juna i od 4. do 15. jula.

Za učenike koji imaju 60 i više bodova prijem dokumenata za upis u prvi razred srednje škole počinje danas, dok ostali učenici koji imaju ispod 60 bodova dokumenta mogu predati 20. juna.

Konkursom za upis učenika u srednje škole, u narednoj školskoj 2022-2023. godini, koji je objavilo Ministarstvo prosvjete i kulture RS, predviđeno je da u četiri trebinjske srednje škole bude upisano ukupno 15 odjeljenja.

Ovim konkursom predviđeno je i uvođenje devet novih smjerova.

U Gimnaziji „Jovan Dučić“ do sada su upisivali četiri odjeljenja opšteg smjera, a od naredne godine, planirano je da budu upisana dva odjeljenja opšteg smjera, jedno  društveno-jezičkog i jedno prirodno-matematičkog .

Mišo Pešić, direktor ove obrazovne ustanove kaže da im je želja da učenicima ponude više mogućnosti.

„Nadamo se da će biti dovoljno interesovanja. Ono što posebno želim da napomenem budućim srednjoškolcima je da obrate pažnju na prirodno-matematički smjer jer nam je želja da taj smjer u gimnaziji zaživi“, naveo je Pešić.

U Centru srednjih škola Trebinje uvedena su četiri nova zanimanja za narednu školsku godinu.

„Biće upisano pet odjeljenja, a u ponudi je šest zanimanja. Upisujemo ekonomskog tehničara, poslovno-informatičkog, te od novih zanimanja kulinarski i akušersko-ginekološki tehničar, od četvorogodišnjih škola, kao i dva nova zanimanja u kombinovanom odjeljenju trogodišnjeg smjera- poljoprivredni proizvođač i pekar“, navodi Neška Ilijić, direktor Centra srednjih škola Trebinje.

Nebojša Bovan, direktor Tehničke škole Trebinje kaže da će u ovu školu u narednoj godini biti upisano ukupno 120 učenika u pet ođeljenja i to 96 učenika u četiri razreda četvorogodišnjeg i 24 učenika u jedno odjeljenje trogodišnjeg smjera.

„Od novih zanimanja u narednoj školskoj godini, predviđeno je da upišemo po jedno odjeljenje tehničara računarstva i programiranja i mašinskog tehničara za kompjutersko konstruisanje, a opet smo uveli i zanimanje građevinski tehničar. Zbog velikog interesovanja i ove godine smo planirali da upišemo jedno odjeljenje tehničara logistike i špedicije. Planiran je upis i jednog kombinovanog odjeljenja trogodišnjeg zanimanja- automehaničar i električar-elektroinstalater“, navodi Bovan.

Pet najbolje rangiranih na upisu u Tehničku školu Trebinje za zanimanje tehničar računarstva i programiranja stipendiraće privredno društvo iz ovog grada 10 mjeseci sa po 100 KM.

U Srednju muzičku školu Trebinje i u narednoj školskoj godini planirano je da bude upisano deset učenika, šest na instrumentalni i četiri na teoretski smjer.