U Trebinju će sutra biti svečano otvoren 61. “Festival festivala“, koji je i ove godine okupio najbolja ostvarenja amaterske pozorišne produkcije iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i BiH.


Publika će na sceni Kulturnog centra vidjeti predstave pozorišta iz Tuzle, Bijelog Polja, Kule, Smederevske Palanke, Koprivnice, Velesa i grada domaćina.
Zoran Milošević, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Grada Trebinja je istakao za Radio Trebinje da je svečano otvaranje festivala, uz pozdravne riječi predsjednika Umjetničkog savjeta manifestacije i gradonačelnika Trebinja Luke Petrovića, zakazano za sutra, u 20 časova i 30 minuta, nakon čega će biti odigrana prva festivalska predstava – Pozorišta mladih Tuzla „Hoću kući“, po tekstu Ljudmile Razumovske i u režiji Adnana Mujkića.
„Sve predstave zvaničnog festivalskog programa igraće se u Kulturnom centru, sa početkom u 20 časova i 30 minuta. Kao i prethodnih godina, i ovogodišnji program Festivala festivala je izuzetno bogat i kvalitetan. Ova smotra amaterskih pozorišta okupiće pozorišta koja su imala najbolje predstave na značajnijim takmičenjima u regionu“, naveo je Milošević.
On je pozvao sve ljubitelje pozorišta da dođu i uživaju u ovogodišnjim ostvarenjima tradicinalnog trebinjskog festivala.
„Jedno je sigurno da će Trebinje, narednih dana, biti kulturni centar u regionu i da će festival biti izuzetno posjećen kao i prethodnih godina, te da je interesovanje gledalaca i medija ogromno“, istakao je Milošević.
Drugog festivalskog dana, u nedjelju, 22. jula, Bjelopoljsko pozorište će izvesti predstavu „Mirovna misija“, u režiji i adaptaciji Slobodana Marunovića.
U ponedjeljak 23. jula, na programu je ostvarenje Kulturnog centra Kula „Rodoljupci“, koje je režirao Dragan Ostojić.
Gosti iz Velesa, članovi SOV gimnazije „Kočo Racin“, u utorak, 24. jula, izvešće predstavu „Advokat Patlen“, u režiji Slobodanke Čičevske.
Peti festivalski dan, srijeda, 25. jul, rezervisan je za Gradsko pozorište Smederevska Palanka i predstavu „Kokoška“, koju je režirao Pavle Jozić.
U četvrtak, 26. jula, na tradicionalnoj smotri amaterskih pozorišta predstavu će izvesti Ludens teatar – Koprivnica, „Kaotis teatralis – „Ispod površine“, režisera Karla Kučande.
Posljednjeg dana Festivala festivala, u petak, 27. jula, nastupiće domaćini, Gradsko pozorište Trebinje, sa predstavom „Sluge“, koju je režirao i adaptirao Željko Milošević.
Članovi stručnog žirija su: Jovica Pavić, reditelj, Snežana Kutrički, teatrolog i Nebojša Kundačina, glumac, koji će najboljima dodijeliti nagrade festivala – „Zlatne maske“.
Milošević podsjeća koje su glavne nagrade Festivala festivala.
„Prema propozicijama festivala, “Zlatne maske” dodjeljuju se za najbolju predstavu u cjelini, najbolje rediteljsko ostvarenje, najbolju mušku i žensku ulogu, najbolju mušku i žensku epizodnu ulogu, najbolju scenografiju i kostimografiju, najbolju autorsku muziku ili dobar izbor muzike u funkciji predstave, kao i za najbolju kolektivnu igru“, kaže on.
Dodaje da stručni žiri, po slobodnoj procjeni, može da dodijeli Diplomu Festivala pojedincima ili kolektivu koji su postigli zapažene umjetničke rezultate u kategorijama koje nisu predviđene za “Zlatnu masku”.
Najbolju predstavu, po svom izboru, nagradiće i žiri publike.
Ovaj žiri u sastavu: Ratomir Mijanović, Dragan Živanić, Žana Vidaković, Zoran Milošević i Igor Svrdlin, će nakon svake takmičarske predstave proglasiti protagonistu večeri.
Voditelj razgovora, koji će na platou Kulturnog centra biti organizovan nakon svake festivalske predstave, je dramaturg Željko Hubač, a prvi master klas za mlade reditelje u amaterskim pozorištima vodiće prof. na Fakultetu dramskih umetnosti Beograd i jedan od naših najpoznatijih reditelja Egon Savin.
U okviru pratećeg programa festivala, biće održane izložbe, promocije knjiga, predstave, te svakodnevni muzički i scenski performansi u centru grada, u izvođenju studenata Muzičke akademije Banjaluka, artističkih grupa i glumaca iz Beograda i Trebinja, a organizator i reditelj ovog programa je Vladimir Putnik iz Beograda.
Ulaz za sve festivalske predstave je besplatan.
Pokrovitelj manifestacije je Grad Trebinje, a izvršni producenti Centar za informisanje i obrazovanje, Muzej Hercegovine i Kulturni centar Trebinje.
Radio Trebinje