Laboratorija (Foto: AP/Cliff Owen) -
Medicinski fakultet Univerziteta u Banjaluci danas će u naseljima Starčevica i Petrićevac početi serološko testiranje stanovništva, izjavio je dekan ovog fakulteta Ranko Škrbić.

- Porodični ljekari nasumično biraju lica za testiranje. Nakon telefonskog poziva, pristanak na testiranje je dobrovoljan za lica koja žele da znaju da li imaju antitijela na virus korona - rekao je Škrbić za RTRS.

Škrbić je istakao da je ovo projekat Medicinskog fakulteta u Foči i Medicinskog fakulteta u Banjaluci, uz saradnju sa Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske, te podršku i koordinaciju Svjetske zdravstvene organizacije.

- U međuvremenu smo sredstvima Vlade Republike Srpske kupili uređaje i dodatnu opremu za serološka ispitivanja, i za Foču i za Banjaluku, dok su kolege iz SZO obezbijedile dovoljan broj seroloških kitova neophodnih za analitiku - rekao je Škrbić.

Istaka je da je već urađeno 150 testiranja zaposlenih na Medicinskom fakultetu, kao i studenata.

- Možemo reći da imamo i prve rezultate, koji su nekada očekivani, a nekada ne, i koji pokazuju da su neka lica imala kontakte, međutim, ne znaju da su bila zaražena. Svakako, lica bez simptoma su najinteresantnija za ispitivanje - izjavio je Škrbić.