Počinje treći “Music & More Summer Fest”

187641353_3036616849956946_5566219504199424386_n.jpg (246 KB)

Gala koncertom u amfiteatru Hercegovačke Gračanice večeras će u Trebinju biti svečano otvoren treći internacionalni Festival klasične muzike “Music & More Summer Fest ”.

Na programu su svjetska premijera Petrojevog Dark adagio za gudački orkestar, Vivaldijevo “Proljeće” iz “Četiri godišnja doba”, Mocartov Viola kvintet br. 1 u B-Duru, Barijerova Sonata za dva violončela u G-Duru, Ravelov Bolero u autorovoj transkripciji za klavir i četiri ruke, Šenfildov Café music klavirski trio i Bartokove Rumunske narodne igre za gudački orkestar.

Dirigent je Dorijan Kajlhak, pijanista i šef dirigent “Kamerate Frankonije” i “Fogtland filharmonije” u Njemačkoj, a nastupiće solisti svjetskog renomea: Vesna Stanković, Sofija Radić, Beate i Alma Kajlhak, Danica Terzić, Peter Barsoni, Anet Homoki, Mladen Miloradović, Đorđe Nikolić i Jovan Veličković.

223712062_3086423078309656_7286811581047569214_n.jpg (331 KB)

Prethodno će, u 12 časova, na Trgu slobode biti izveden muzički matine, uvertira dobrodošlice svim ljubiteljima klasične muzike. Na programu su djela Baha i Vivaldija, uz nastup violinista Alme Kajlhak i Vesne Stanković te pijaniste i dirigenta Dorijana Kajlhaka.

Do ponedjeljka, 9. avgusta, publika će imati priliku da uživa uz bogat repertoar klasičnih i džez premijera na šest lokacija na otvorenom – Trgu slobode, bašti Platani, amfiteatru Hercegovačke Gračanice, Koloseumu u Gradu Sunca, platou Muzeja Hercegovine i vili Lastva, u izvođenju 13 poznatih svjetskih umjetnika – iz SAD, Njemačke, Francuske, Austrije, Mađarske i Srbije.

Prvi put ovog ljeta Trebinje će imati priliku da čuje cjelokupno izvođenje Vivaldijeva “Četiri godišnja doba”.

Ovo čuveno ostvarenje, uz džez improvizacije, te svjetsku premijeru Petrojevog Face No 18, String Quartet, uz djela Barijera i Šenfilda biće na programu završnog koncerta Festivala, u ponedjeljak, 9. avgusta, u bašti “Platani”, od 20 časova i 30 minuta.

Osnivač i direktor Festivala Tatjana Ranković ističe da je riječ o malom festivalu velikog srca, čiji je cilj da inspiriše i omogući intelektualnu i umjetničku razmjenu.

“Moj cilj kao osnivača i direktora bio je da uspostavim intenzivan, interdisciplinarni program, koji bi ponudio jedinstveno muzičko iskustvo za studente, fakultete i publiku”, navela je Rankovićeva na zvaničnoj stranici festivala.

“Music & More Summer Fest ” osnovan je 2018. godine, kao interdisciplinarni umjetnički program koji pruža jedinstven doživljaj svim polaznicima koji se usavršavaju, uče, izvode muzička djela i imaju mogućnost da se upoznaju sa bogatom kulturnom baštinom Trebinja.

Zbog pandemije virusa korona prošle godine nije održan, a ove godine izostaće učešće studenata iz zemalja širom svijeta.

Pokrovitelj festivala, koji se održava u okviru manifestacije Trebinjsko kulturno ljeto, je Grad Trebinje.

Svečano otvaranje festivala, uz gala koncert u amfiteatru na Crkvini je večeras, u 21 čas.

twitter sharing button
email sharing button
messenger sharing button
whatsapp sharing button

Napišite svoj komentar!

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Trebinje Danas već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja! Trebinje Danas zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Najnovije u ovoj kategoriji

×