IMG_20230510_104326_resized_20230510_104356792.jpg (261 KB)

Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i Grad Trebinje organizuju „Dane Svetog Vasilija“, koji u Trebinju i Hercegovini počinju sutra i traju do nedjelje, 14. maja.

„Svetkovanje Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog seže više od tri i po vijeka, a ovako obilježavanje počelo je lani, na 350 godina od predstavljenja svetitelja. Posebno je zadovoljstvo što, naročito ove godine, ne samo crkva i grad, nego i mnogi vjernici učestvuju u četvorodnevnom programu. Svi smo i Eparhija i grad, sve je to nesliveno, ali i nerazdjeljivo, što je naročito važno kad je u pitanju ovaj svetitelj“, rekao je Branislav Rajković, predstavnik za kulturu i medije u Eparhiji Zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj.

On je naveo da će ove godine bogoslužbeni, kulturno-umjetnički i edukativni sadržaji manifestacije, pored samog gradskog područja Trebinja, biti priređeni i na mjestima od naročitog značaja u životu Svetog Vasilija, u Mrkonjićima, Zavali i Tvrdošu, a sa željom da se uključi cijela Hercegovina, kao svetiteljeva postojbina.

Slađana Skočajić, načelnik odjeljenja za kulturu u gradskoj upravi je istakla da Trebinjci i Hercegovci cijelu godinu osjećaju da su u ozračju Svetog Vasilija, a ove godine imaju priliku da se poklone i moštima njegove majke Ane.

„Pozivam sve građane da u ovim danima zauvijek osjete blagodet koja nam je, nekom srećom, data u ovoj kamenitoj Hercegovini“, rekla je ona.

Pavle Paovica, etnomuzikolog u Muzeju Hercegovine je podsjetio da se u Hercegovini čuva tradicionalno muzičko nasljeđe, poput starijeg dvoglasnog pjevanja, pjevanja na glas, pjevanja uz gusle i slično, a u narednim danima kulturno-umjetnička društva i pjevačke grupe iz Trebinja i okoline predstaviće sve te oblike pjevanja i hercegovačke narodne igre.

Četvorodnevna manifestacija „Dani Svetog Vasilija“ počinje sutra prazničnim večernjem u trebinjskom Sabornom hramu od 18 časova, nakon čega će na Trgu slobode, od 19 časova, biti izveden splet pjesama i igara iz Hercegovine, čime će „Dani Svetog Vasilija“ biti i zvanično otvoreni.

U slučaju kiše kulturno-umjetnički program biće održan u trebinjskom Kulturnom centru.

U okviru manifestacije, za subotu, 13. maj, planirana je radionica za djecu u manastirima Zavala i Tvrdoš, gdje se svetitelj školovao i zamonašio.

Obilježavanje „Dana Svetog Vasilija“, kao manifestacija četiri svetovasilijevske episkopije Srpske pravoslavne crkve koje naročito čuvaju spomen na ovog svetitelja: Crnogorsko-primorske, Zahumsko-hercegovačke i primorske, Mileševske i Budimljansko-nikšićke, počelo je prošle godine, povodom proslave 350 godina od prestavljenja Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog Čudotvorca.

Dani Svetog Vasilija.jpg (397 KB)