F8783641-4470-4A1D-B82D-B7CAC996B252.jpeg
Proizvodni energo pogoni već uveliko se spremaju da uđu u redovne remonte.

Napravljen je plan a po njemu prvo će se sređivati termoelektrane, Ugljevik pa Gacko. Gačani spremni.

"Radi se o nešto dužem redovnom remontu zato što su planirane određene aktivnosti na turbini koji traju duže od uobičajenog tako je planiran remont u trajanju od 55 dana", rekao je Maksim Skoko, direktor RiTE Gacko.

Za remont se spremaju i pogoni Hidroelektrana na Trebišnjici. Svi radovi predviđeni su za početak septembra.

"Remont je planiran da u cijelom sistemu HET-a počne drugog septembra koji bi trajao oko 40 dana. Na HE Trebinje 1 prvih deset dana bi bilo beznaponsko stanje elektrane, gdje bi se izvodili radovi na postrojenjima", kaže Nikola Tubić, rukovodilac HE Trebinje 1.

Ovo je godina kada se rade redovni godišnji remonti za ATV kažu u matičnom preduzeću.

Ljiljana Pendo objašnjava da se remonti u hidroelektranama rade kada su manji dotoci a u TE kada je manja potrošnja struje. Od maja pa sve do oktobra uradiće se remonti svih preduzeća.

"Šestog maja će početi remont Ugljevika, on će biti skraćen jer se odustalo od dijela radova koji nisu mogli da se strignu pripremiti, nakon njega će TE Gacko to je 21 jun", rekla je Ljiljana Pendo, šef službe za analizu i plan proizvodnje u ERS.

TE su vremešne i odradile su više nego što su trebale pa zato u njima ima i dosta posla kada su u pitanju remontni dani. Ipak su u solidnom stanju kažu stručnjaci a remonti im mnogo znače. Bolje je stanje u hidroelektranama.

"Planirani remonti HE se radi uvijek kada su mnogo manji dotoci pa onda imamo uslova da ne gubite. Protočne HE Drina i Bočac planiraju svoje remonte na način da uvijek je jeda ili dva raspoloživa, uvijek je elektrana raspoloživa, po jedan remont se sukcesivno uvodi u remont", kaže Pendo.

Remonti će definitivno poboljšati pogonsku spremnost pogona u Srpskoj. Ipak oni koji prate stanje kažu da je na zavidnom nivou.