Uz vojne počasti na mjesnom groblju Drenovik u Kifinom Selu danas je sahranjen ratni komandant Nevesinjske brigade, pukovnik Novica Gušić.sahrana-gusic.jpg

U prisustvu rodbine, saboraca i prijatelja opijelo su služili episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i umirovljeni vladika Atanasije sa sveštenstvom Eparhije.sahrana-gusic2.jpg

Prethodno je u Domu kulture „Nebojša Glogovac“ održan komemorativni skup koji je podsjetio na djela, vojničku vještinu, hrabrost i sve druge vrline ratnog komandanta.

Posljednjem ispraćaju komandanta prisustvovao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, narodni poslanici, predstavnici opština istočne Hercegovine, boračkih organizacija, zavičajnih udruženja i brojni saborci.

sahrana-gusic1.jpg

Sveštenik Radivoje Krulj rekao je za Novicu Gušića da je ostao upamćen po hrabrosti, srčanosti, humanosti i ljudskosti, ne samo kod svojih saboraca nego i kod nekadašnjih neprijateljskih vojnika.

‒ Sva svjedočanstva govore da ovaj čovjek Hrista i Jevanđelja nikad nije dopuštao bilo šta što bi ukaljalo čiste i časne pobjede koje je izvojevao ‒ naglasio je Krulj.Načelnik opštine Milenko Avdalović je poručio porodici i rodbini pokojnog Gušića da mogu biti ponosni na svog srodnika koji je uvijek bio odan Nevesinju i Hercegovini.

‒ Njegove pouke, iskustva i savjete i danas prepričavamo i još čvršće ostajemo u uvjerenju da su njegovi putevi i stavovi bili ispravni ‒ rekao je Avdalović.

O životnom i profesionalnom putu slavnog komandanta govorio je predsjednik Udruženja Nevesinjaca u Beogradu pukovnik Zoran Janjić. Za svog kolegu, saborca i starješinu rekao je da je bio oficir burne karijere kome je istorija dala priliku da se svrsta u red najslavnijih ličnosti Nevesinja, Hercegovine i Republike Srpske.

‒ On je zavrijedio da ga kao svog najmilijeg ne doživljava samo porodica, nego i svi saborci i drugi savremenici ‒ istakao je Janjić.U ime porodice govorio je predsjednik Opštinskog odbora RVI i komandantov srodnik Vojin Gušić naglasivši da su pukovnika voljeli i saborci i rodbina i da je uvik ulijevao povjerenje i sigurnost.

̶ Bio je strog, ali pravedan starješina, sa puno osjećaja za pravdu i istinu ‒ istakao je Gušić.

sahrana-gusic3.jpg
Poštovaoci lika i djela velikog vojskovođe i rodoljuba dostojanstveno su se oprostili od čovjeka koji je svojim vojničkim sposobnostima, autoritetom i ljudskim vrlinama stekao veliki ugled u narodu i vojsci tokom Otadžbinskog rata.

Počivaj u miru komandante.