Radnici Centra za gazdovanje kršom danas su, povodom Svjetskog dana zaštite šuma, za uređenje dvorišta i objekata uručili oko 500 sadnica fizičkim i pravnim licima iz Trebinja i susjednih opština koje pripadaju ovom gazdinstvu.


Slobodanka Brkić, inženjer šumarstva istakla da je riječ o sadnicama alepskog bora, čempresa, lovora, te drugih vrsta, koje su skladu sa potrebama podijeljene fizičkim i pravnim licima, među kojima su škole, policijske stanice, administrativna sjedišta opština…
„Sadnice su iz novoformiranog rasadnika Centra za gazdovanjem kršom u Zasad polju. Do kraja juna mjeseca očekujemo da bude završena izgradnja plastenika u okviru rasadnika“, istakla je ona.
Kako ističu u ovom centru, trenutno proizvode oko tridesetak hiljada sadnica godišnje, a kada bude instalisan rasadnik, povećaće se proizvodnja i proširiti lista vrsta sadnica drveća.
Brkićeva je navela da će u prvoj polovini gove godine biti nastavljeni radovi na pošumljavanju gornjih dijelova istočne Hercegovine, doć će u jesenjim mjesecima biti obavljeno pošumljavanje juga regije, te sanacija dijelova pogođenih prošlogodišnjim elementarnim nepogodama.
Ona je podsjetila da je protekle godine na području istočne Hercegovine u požarima izgorjela 21.000 hektara šume.
Svjetski dan zaštite šuma, koji se obilježava 21. marta, ustanovljen je 1971. godine da bi se ukazalo na značaj drveća i istakle brojne koristi koje od njih ima čovječanstvo.
Radio Trebinje