IMG_5583_resized_20230711_102216743.JPG (364 KB)

Predstavnici Udruženja oboljelih od malignih bolesti istočne Hercegovine i Udruženja stomičara RS danas su u Trebinju potpisali protokol o saradnji, kako bi novoosnovano trebinjsko udruženje primijenilo dobra iskustva kolega iz Banjaluke.

Prema riječima Đura Masleše, predsjednika Udruženja oboljelih od malignih bolesti istočne Hercegovine, na ovaj način pokušaće da u radu udruženja koriste dosadašnja pozitivna iskustva udruženja iz Banjaluke na korist pacijenata iz Trebinja i istočne Hercegovine, jer je u zadnjih nekoliko godina zabilježen veliki porast malignih oboljenja.

"Želimo da na što bolji način, sa novim iskustvima, poboljšamo uslove liječenja pacijenata oboljelih od malignih bolesti, ali i pružimo pomoć njihovim porodicama, jer je to jedna psiho-socijalna priča“, kazao je Đuro Masleša.

Dragan Trivun, predsjednik Udruženja stomičara RS, koji se skoro tri decenije bori sa posljedicama kancera debelog crijeva, istakao je da je danas u Trebinju kako bi pružio podršku pacijentima oboljelim od malignih bolesti istočne Hercegovine

„Osnovni cilj udruženja stomičara RS, koje je osnovano prije 15 godina, je informacija i edukacija pacijenata i članova porodice prije i poslije operacije. Svojim iskustvom želimo da se period resocijalizacije što prije prebrodi, kako bi se vratili normalnim životnim aktivnostima. Kao udruženje, tu smo da im pružimo i psihološku i edukativnu podršku“, istakao je predsjednik Udruženja pacijenata „ILCO – STOMA“ Dragan Trivun.

Sa predsjednikom Udruženja stomičara RS Draganom Trivunom, u Trebinju danas boravi i njegova supruga Snežana, koja je predsjednik Udruženja stomičara Srbije.

U okviru posjete Trebinju, predsjednici udruženja stomičara RS i Srbije danas su posjetili Bolnicu Trebinje i razgovarali sa direktorom ove zdravstvene ustanove, kao i sa načelnicima odjeljenja za onkologiju i hirurgiju u trebinjskoj bolnici.

Udruženje oboljelih od malignih bolesti istočne Hercegovine nedavno je otvorilo i Klub prijatelja udruženja, pod simboličnim nazivom "Vjera LUČA nada", koji već ima više od 100 članova, a koji će zajedno sa oboljelima pokušati da poboljšaju status i liječenje onkoloških pacijenata