Istoričar Dejan Ristić održao je večeras u Muzeju Hercegovine predavanje o najistaknutijim arhiepiskopima koji su obilježili istoriju Srpske pravoslavne crkve, a povodom značajne godišnjice – osam vijekova od utemeljenja crkve u Srba.


Predavanje pod nazivom „Od Svetog Save do Svetog Pavla Srpskog: Osamsto godina autokefalije i osam vijekova neprekinute molitve“, kako je napomenuo istoričar, podstaknuto je potrebom da se u godini velikog jubileja najstarije institucije u Srba, uspostavljene još 1219. godine, progovori o ličnostima koje su se nalazile na njenom čelu, prije svega što najveći broj naših sunarodnika o njima i njihovima zaslugama veoma malo zna.


„Radi se o 56 izuzetnih pojedinaca. Nekoliko njih je svega ostalo upamćeno u kolektivnom sjećanju, a ostalo je prepušteno teolozima i nama istoričarima. Potrudio sam se da od njih 56 izdvojim petnaestak medaljona, onih koji su najznačajniji među značajnijim poglavarima Srpske pravoslavne crkve, arhiepiskopima i patrijarsima od utemeljenja crkve do našeg vremena – kao jedan gest poštovanja i zahvalnosti, ali i kao podstrek da se mnogo više nego što je to slučaj danas pozabavimo tim ličnostima koje su bile na čelu naše crkve u prethodnih 800 godina“, kazao je Ristić.


A tokom prethodnih osam vijekova na čelu Srpske pravoslavne crkve nalazili su se pamćenja i poštovanja vrijedni arhiepiskopi i patrijarsi, koji svojim djelovanjem nisu obilježili samo istoriju srpske crkve, već i našeg naroda u cjelini, nacionalne kulture, umjetnosti, nauke i prosvjete…


Ristić priznaje da mu je među arhipastirima srpske crkve kao istoričaru posebno blizak i drag arhiepiskop sveti Danilo II, iguman hilandarskih i episkop humski, koji je tronom Svetoga Save upravljao u prvoj polovini 14. vijeka.


„Izuzetan asketa. Pritom, državnik i vojskovođa koji je odbranio Hilandar od Katalana /španskih najamnika/ i spasao manastir. Veliki pisac, hagiograf iza koga je ostalo jedno od najznačajnijih djela naše srednjovjekovne crkvene književnosti – ‘Životi kraljeva i arhiepiskopa srpskih’. Bio je i veliki graditelj koji je podizao i obnavljao veliki broj manastira i crkava. Može se u mnogim aspektima svog djelovanja porediti sa Svetim Savom“, napomenuo je Ristić.


Izvor Radio Trebinje