Biciklisti sveta gora4.jpg

Biciklisti trebinjskog Leotara za šest dana vožnje omiljenim dvotočkašem prešli su više od 800 kilometara kako bi stigli do Svete Gore, gdje su posjetili manastir Hilandar, a kasnije se i popeli na planinu Atos.

Za ovaj podvig odlučilo se devet članova kluba, među kojima i tinejdžeri i oni u osmoj deceniji. Uz božju pomoć i čvrstu volju sve je proteklo kako su zamislili, a u petak su se živi i zdravi vratili svojim kućama.

Jedan od biciklista koji je krenuo za Grčku Aleksandar Milićević, za “Glas Srpske” kaže da je ovo velika promocija Trebinja, Hercegovine i Srpske.

- Sam osjećaj kada smo krenuli prema Svetoj Gori je poseban, nosila nas je neka pozitiva, a uživali smo u svakom pređenom metru. Ispratili su nas sveštenici Mladen Žulović i Miroslav Ratković koji je bio s nama sve do granice sa Crnom Gorom - rekao je Milićević.

Na dva točka za nepunu sedmicu prošli su kroz Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju, Sjevernu Makedoniju i Grčku, a hodočašće do manastira Ostrog u maju bilo je prilika da provjere koliko su izdržljivi.

Biciklisti sveta gora3.jpg

- Hodočašće je prošlo bez problema jer smo išli s vjerom da radimo ispravnu stvar. Po vrelim julskim danima vozili smo u prosjeku 130 kilometara dnevno - rekao je Milićević.

Prema njegovim riječima, reakcije su bile pozitivne gdje god da su zastali i odmorili se.

- Posebno su u Crnoj Gori bili oduševljeni kada smo im rekli gdje idemo i kakvi su nam motivi. Nikakvih problema nismo imali ni u drugim zemljama, djeca su nam mahala, svi su bili srdačni - oduševljen je Milićević.

Do krajnjeg odredišta, Svete Gore stigli su nakon šest dana vožnje, a u Grčkoj su ih dočekali Krajišnici jer su spavali u istom hotelu.

- Brodom smo išli do luke Jovanjica gdje nas je dočekao otac Nikolaj i prevezao do manastira Hilandar, gdje smo sa tamošnjim monasima proslavili Petrovdan i nakon toga smo se zaputili na Atos, na 2.033 metra nadmorske visine. Svi smo izašli kao jedan, a pogled odozgo je nešto što se ne može opisati. Sav umor je pao u drugi plan - rekao je Milićević, naglasivši da ga raduje svako hodočašće, ali da je ovo posebno u svakom smislu.

Biciklisti sveta gora2.jpg

Solun

Aleksandar Miličćević kaže da su u Solunu posjetili Srpsko vojničko groblje “Zejtinlik”.

- Poklonili smo se na grobu nedavno preminulog čuvara groblja legendarnog Đorđa Mihailovića, što je bilo veoma emotivno za sve nas. Oni što dolaze prvi put žale što nisu imali sreće da ga upoznaju jer se upokojio prije samo sedam dana - rekao je Milićević.