Ekipa niške Hitne pomoći koja je dežurala juče prilikom posjete premijerke Srbije Ane Brnabić zbog postavljanja kamena temeljca za laboratorijsku lamelu na Elektronskom fakzltetu, spasila je život jednom građevinskom radniku iz Prokuplja starom 49 godina koji je radio na susjednom gradilištu na asfaltiranju Bulevara Nikole Tesle.


Radniku je odjednom prestalo da radi srce ali je sreća u nesreći bila ta da se u neposrednoj blizini nalazila medicinska ekipa Hitne pomoći, predvođena iskusnim dr Dragišom Aleksićem, koja ga je reanimirala i bukvalno vratila u život.

– Dežurali smo na uglu Buevara Nikole Tesle i Aleksandra Medvedeva, povodom najavljene posjete premijerke Srbije Ane Brnabić Elektronskom fakultetu i postavljanja kamena temeljca za laboratorisjke lamele. U isto vrijeme, nedaleko odatle, u toku je bilo asfaltiranje Bulevara Nikole Tesle. Jedan od radnika je došao kod nas i rekao da jednom kolegi njihovom nije dobro. Radnik kome je pozlilo je sjedio na ivičnjaku, pitao sam ga kako se osjeća, on mi je odgovarao na pitanja kada mu se odjednom stanmje pogoršalo. Iz sjedećeg položaja spustio se na zemlju i okrenuo oči. Prestao je da diše, stalo mu je srce! Odmah je bilo jasno da je imao iznenadni srčani zastoj. Prešli smo momentalno na mjere reanimacije, priča dr Aleksić koji je već punih 20 godina u urgentnoj medicini.

On je odmah započeo masažu srca radniku, dok su ostali medicinski radnici donijeli potrebnu aparaturu.

– Komandovao sam pomoćnim radnicima da mu podignu noge i stave nešto ispod glave dok sam mu masirao srce. Poslije tri, ili četiri minuta on se vratio u život u potpunosti. Vratila mu se i svijest, puls i disanje, postao je svjestan gdje je. Vratila mu je boja. Uradili smo kontrolni EKG i zaključili da ima nekih indicija da je početak nekog infarkta. Pozvao sam rezervnu ekipu koja ga je odvela u Urgentni centar. Kada smo završili dežurstvo, otišao sam da se informišem o tom radniku. On nije imao gotovo nikakve posljedice po život, zahvaljujući brzoj intervenciji. Nikakvih promjena na EKG-u nije bilo za neko oštećenje srca, neurolog ga je pregledao i konstatovao da je sve u redu. Na kraju sam dobio podatak da je došla njegova porodica i da je otišao kući u Prokuplje, kaže dr Aleksić.

On ističe da je u slučaju srčanog zastoja, svaka sekunda bitna kako bi se spriječile negativne posljedice po zdravlje.

– Kada se nađete u blizini čovjeka koji ima srčani zastoj on ima idealne šanse da preživi, svaki minut ili sekunda zakašnjenja nosi neke posljedice. Sreća je da je premijerka došla u Niš i da smo mi bili u blizini radi dežurstva pa smo odmah priskočili u pomoć, jer bi sigurno trebalo više vremena da se dođe na lice mjesta.

Svaka sekunda bitna

– Dr Aleksić kaže da je u karijeri još nekoliko puta bio u prilici da brzom rekacijom spasi život pacijentima.

– Imao samo u karijeri još dvoje, troje pacijenata gdje sam bio u neposrednoj blizini i gdje je došlo do spasenja. Najbitnija je brza reakcija i kada pomoć pružaju građani koji nisu medicinski obučeni – da se otvori vazdušni put da se podignu noge i da se radi masaža srca do dolaska medicinske ekipe sa defibrilatorom. Neopisivi je osjećaj da vidite kako se čovjek vraća u život. Ovaj radnik je imao je poremećaj ritma usljed čega je srce preskakalo pa je imao kratkotrajnu firbilaciju srca. Imao je srčani zastoj i teško da bi preživio da mi nismo bili odmah tu pored, kaže dr Aleksić.

(Blic)