Dionica autoputa Počitelj - Zvirovići koja se gradi u sklopu izgradnje Koridora 5C i u konačnici će povezati jug naše zemlje sa evopskom mrežom puteva, dobiva svoje obrise, što pokazuju fotografije s radilišta koje je objavilo preduzeće JP Autoceste Federacije BiH.

Izgradnja poddionice Počitelj - Zvirovići finansira se iz sredstava osiguranih u okviru ugovora o zajmu sklopljenog sa Evropskom investicijskom bankom (EIB) u visini od 100 miliona eura i bespovratnim sredstvima Evropske unije u visini od 5 miliona eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Projekat Počitelj - Zvirovići je podijeljen u dva lota: LOT 1 (petlja Počitelj - početak mosta Počitelj i kraj mosta Počitelj - petlja Zvirovići) čija vrijednost iznosi 56.522.840 eura bez PDV-a.Vrijednost ugovora za izgradnju LOT-a 2 (Most Počitelj) iznosi 28.114.889 eura bez PDV-a.

Poddionica Počitelj - Zvirovići duga je 11,07 kilometara, a najznačajniji objekt na poddionici je most Počitelj ukupne dužine 945 i maksimalne visine 100 metara, čijom će izgradnjom biti spojene dvije obale rijeke Neretve.

Osim mosta, na poddionici se gradi i petlja s naplatnim mjestom i pristupnim prometnicama do regionalne ceste Buna - Domanovići i magistralne ceste M-17, tri vijadukta, tunel i otvorena trasa.

Radovi su počeli krajem 2019. godine, a predviđeni rok izgradnje za LOT 1 je bio 24 mjeseca, te za LOT 2 30 mjeseci. Ali ti rokovi su zbog brojnih okolnosti probijeni u nekoliko navrata.

Izvođač radova za LOT1 je China State Construction Engineering Corporation Limited (Kina), dok je izvođač radova za LOT2 (Most Počitelj) konzorcij koji čine Azvirt Limited Liability Company (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation Limited (Kina) i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. (Kina). Nadzor nad gradnjom za oba lota vrši kompanija IRD Engineering S.R.L. (Italija).