Zvaničnici Srpske i Srbije - Foto: TANJUG
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poslije sastanka sa zvaničnicima Republike Srpske najavio je da je napravljen i plan za formiranje zajedničke industrijske zone između mjesta u Srbiji i Srpskoj - Ljubovije i Bratunca, Malog Zvornika i Zvornika, kao i da se vidi šta još može da se uradi na potezu između Sremske Rače, Dvorova i Bijeljine.

On je naveo da će Srbija zajedno raditi sa Srpskom na izgradnji 18 kilometara auto-puta od mosta preko Save na granici do Bijeljine.

Na sastanku je, dodaje Vučić, razgovarano i od podršci mladima u poljoprivrednoj proizvodnji i da bi ta podrška išla do 12.500 evra, a posebno za razvijanje primarne proizvodnje i prerađivačkih kapaciteta.

Dodaje da je bilo riječi o podršci malim preduzećima, koju bi obezbjeđivali zajednički Republika Srpska i najvećim dijelom Srbije, dok bi pet odsto bilo učešće, a 50 odsto bi se obezbjedilo preko kreditiranja banaka.

- Takođe, važno je da preduzeća kojima upravlja i čiji je vlasnik država Srbija imaju pravo učešća na tenderima u BiH, a neki su već raspisani. Samo smo zamolili da ta preduzeća mogu da učestvuju u fer ekonomskoj utakmici, pa ko ponudi najbolje i najviše da pobjedi - naveo je Vučić.

Jedna od stvari je i tekstilna industrija, dodao je Vučić i podsjetio da je u Drvaru otvorena fabrika.