MUP Republike Srpske -
 
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske će u periodu od 12. do 16. avgusta ove godine, na području cijele Republike Srpske sprovoditi pojačanu kontrolu saobraćaja sa različitim akcentima: odnos vozač - pješak, nepropisno kretanje biciklista, kontrola vozača traktora, radnih mašina, motociklista i mopeda, te kontrolu učesnika u saobraćaju na prisustvo alkohola, opojnih droga i psihoaktivnih lijekova u organizmu.

Provođenje kontrole pojedinih navedenih učesnika u saobraćaju vršiće se u različitim dijelovima dana s obzirom da se analizama podataka došlo do zaključka da se frekvencija pojedinih učesnika u saobraćaju i činjenje prekršaja učestalije događa u određenom periodu dana.

Kontrola će biti vršena u gradskim zonama, na regionalnim, lokalnim i nekategorisanim putevima, dok će u sprovođenju kontrole biti angažovani i službeni motocikli.

S obzirom na činjenicu da su ljetnji mjeseci vrijeme povećane frekvencije vozila na putevima i većeg rizika po učesnike u saobraćaju, Ministarstvo unutrašnjih poslova provodi i u avgustu kampanju "Vozi oprezno – putuj bezbjedno", a sve s ciljem preventivnog djelovanja na nastanak saobraćajnih nezgoda, naročito, onih sa težim posljedicama.

Tokom avgusta 2019. godine u Republici Srpskoj dogodilo se 237 saobraćajnih nezgoda sa posljedicama po lica, u kojima je 20 lica smrtno stradalo, a 53 lica je zadobilo teške tjelesne povrede.

U prva dva dana avgusta tekuće godine, evidentirane su 33 saobraćajne nezgode sa posljedicama po lica, u kojima su četiri lica smrtno stradala, a 12 lica je zadobilo teške tjelesne povrede.

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na sve učesnike u saobraćaju da se odgovorno ponašaju i poštuju saobraćajne propise.