MUP Republike Srpske - Foto: RTRS
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske ove sedmice pojačano će kontrolisati učesnike u saobraćaju, posebno vozače motocikla, lakog motocikla, mopeda, bicikla i električnog trotineta.

Tokom kontrole u saobraćaju biće korišteni službeni motocikli, saopšteno je iz MUP-a Republike Srpske.

Iz MUP-a Srpske napominju da je u toku kampanja "Vozi oprezno, putuj bezbjedno", koju Ministarstvo realizuje tokom jula i avgusta na području cijele Srpske, i podsjećaju da je u toku ova dva mjeseca 2018. i 2019. godine evidentiran najveći broj saobraćajnih nezgoda, 19 odsto od ukupnog broja nezgoda u tim godinama.

Podaci govore da su u saobraćaju najugroženiji vozači motornih vozila, jer je od ukupnog broja poginulih njih bilo 23 ili 29,5 odsto.

Poginulo je 14 pješaka ili 17,9 odsto, dok su na trećem mjestu po ugroženosti vozači motocikala 12 ili 15,4 odsto od ukupnog broja smrtno stradalih lica.

U julu i avgustu 2018. i 2019. godine poginulo je pet biciklista ili 6,4 odsto, dodaje se u saopštenju MUP-a Republike Srpske.

MUP Republike Srpske apeluje da se svi učesnici u saobraćaju pridržavaju propisa i vožnju prilagode uslovima na putu i vremenskim prilikama.