Vipotnik-Mijović - Foto: RTRS

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik razgovarao je danas u Banjaluci sa glavnim republičkim urbanističko-građevinskim i ekološkim inspektorom Draganom Mijovićem.

Na sastanku je razgovarano o reformskim procesima u sektorima iz nadležnosti Ministarstva i Republičke urbanističko-građevinske i ekološke inspekcije, koji bi trebalo da doprinesu stvaranju povoljnijeg privrednog ambijenta i konkurentosti u Republici Srpskoj i smanjenju odliva radne snage, posebno u sektoru građevinarstva, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Sagovornici su se saglasili da je potrebna pojačana inspekcijska kontrola ispunjenosti uslova pravnih lica koja vrše nadzor nad građenjem, kako bi se osigurao visok kvalitet gradnje i ugrađenih građevinskih proizvoda u objekte, te preduprijedile posljedice eventualnih prirodnih katastrofa, poput posljednjih u Siriji i Turskoj.

Vipotnik je ocijenio da je saradnja Ministarstva i Inspektorata na visokom nivou, ali je neophodna češća razmjena informacija kako bi se unaprijedila oblast nadzora i preduprijedili problemi, ali poboljšao zakonski okvir.

Sagovornici su se usaglasili da je primjer dobre saradnje realizacija projekta "Unapređenje kapaciteta javnih službi u oblasti upravljanja otpadom u prekograničnom regionu" koji je realizovan u okviru Instrumenata za pretpristupnu pomoć (IPA programa) prekogranične saradnje Republike Srbije (AP Vojvodina) i Republike Srpske, zahvaljujući kojem je nabavljena IT oprema za Republičku urbanističko-građevinsku i ekološku inspekciju, navedeno je u saopštenju.