Crkva mrkonjici.jpg

Crkva Svetog Nikole u selu Mrkonjići, u kojoj se krstio Sveti Vasilije Ostroški, opljačkana je u posljednjih nekoliko dana.

Pljačku je primijetio predsjednik Crkvenog odbora Mrkonjića Rade Bošković kada je sa crkvenjakom jutros došao da počiste crkvu, budući da su danas Zadušnice i veliki broj vjernika od ranih jutarnjih časova obilazi groblje u blizini crkve.

Ne zna se još šta je iz crkve ukradeno, jer policija nije završila uviđaj, ali se zna, kako nam kroz suze reče Bošković, da je u posljednje vrijeme sedam puta pljačkana ova bogomolja.

Kaže da su sama vrata koštala 1.000 evra, ali je lopov ipak uspio odvaliti cio štok od vrata i razvaliti dvije brave.

"Ovdje pored crkve je i grob Ane Jovanović, majke Svetog Vasilija, pored kojeg je nepoznati lopov prošao, a da se ni toga, ni svetosti ove crkve nije postidio i razmislio o tome šta radi", kaže Bošković.

Dodaje da je suviše potresen da komentariše bilo šta drugo, osim da iskaže žaljenje za svim što se dogodilo.

"Čini mi se da bi mi lakše bilo da je lopov opljačkao moju kuću, nego šta se radi od naših bogomolja", kazao je na kraju vrlo potreseni Bošković.

Na sličan način su prije samo nekolika dana reagovali i mještani trebinjskog prigradskog naslja Aleksina Međa, gdje je takođe pokradena crkva i iz nje ukradeno oko 600 maraka, koje, kako je tada rekao predsjednik njihovog Crkevnog odbora Lazar Prcović, nije toliko velika kolika je njihova duševna bol.