Pokrenuta procedura za prijem samoproglašenog Kosova u Savjet Evrope

BEOGRAD - Komitet ministara Saveta Evrope na današnjoj sjednici odlučio je da se pokrene procedura za razmatranje zahteva tzv. Kosova za prijem u tu organizaciju, a protiv ovog predloga glasale su Mađarska, Rumunija, Kipar, Španija, Azerbejdžan, Gruzija i Srbija, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu spoljnih poslova.

Uzdržani su bili BiH, Grčka, Slovačka, Moldavija i Ukrajina.

Zeleno svjetlo samoproglašenog Kosovu je dalo 33 zemlje, među kojima su iz regiona Crna Gora, Slovenija, Sjeverna Makedonija, Hrvatska, Albanija.

Komitet ministara Savjeta Evrope ima 46 država članica, a zahtjev Prištine biće prosleđen Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

Dačić: Očekivana odluka

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas za Tanjug da je odluku o pokretanju procedure za razmatranje zahteva za članstvo samopriglašenog Kosova u Savjetu Evrope od 46 članica 33 podržalo, sedam je bilo protiv, pet uzdržano, a jedna zemlja nije učestvovala u glasanju i ocijenio da je odluka očekivana, ali da će naštetiti dijalogu Beograda i Prištine.

Dačić je ocijenio da je ovo dan kojeg će se Savjet Evrope stidjeti i naveo da je delegacija Srbije, koja je glasala protiv, napustila salu poslije glasanja, jer nije željela da dalje učestvuje u "tiradama", ali je napomenuo da Srbija nije napustila tu organizaciju.

"Ovaj dan povodom te odluke svakako predstavlja sumrak i statuta Saveta Evrope, jer po prvi put se razmatra zahtev nečega što nije država i što nije priznato od strane UN i o teritoriji koja nije članica UN", rekao je Dačić.