86F2EF9D-8929-469C-BAF1-B87C8AAAC142.jpeg
Nepoznata lica pokušala su rano jutros da provale u kuću Ljeposave Petković (77), srpske povratnice u Stošnicu kod Vozuće, koja je izrazila zabrinutost za bezbjednost budući da se ovo dešava drugi put.

"Čula sam lupkanje oko 3.30 časova. Sišla sam i obišla prostorije i prozore. Vidim, šteka visi na ulaznim vratima, nakon čega sam zagalamila i upalila svjetlo", ispričala je Petkovićeva Srni.

Petkovićeva je napomenula da joj je prošle godine iz sušare ukradeno meso dok je bila van kuće.

Ona je rekla da je jutrošnji slučaj odmah prijavila Policijskoj stanici u Zavidovićima, koja je poslala patrolu.

"Kada su došli, sa policijom sam razgovarala kroz prozor jer se zbog polomljene brave vrata nisam mogla otvoriti. Rekli su mi samo da je oštećena brava koju mogu zamijeniti i poručili da se ne plašim jer će oni malo kružiti", rekla je Petkovićeva.

Ona je dodala da joj iz straha san više nije dolazio na oči, te da je bravu uspjela da osposbi tek kada je naišao poznanik Drago Stakić, koji je krenuo prema Vozući i pomogao joj da izađe iz kuće jer u ovom selu u opštini Zavidovići nema drugih povratnika.

Predsjednik Zavičajnog udruženja "Zavidovićani" iz Doboja Zoran Blagojević osudio je ovaj incident, navodeći da je to samo jedan u nizu napada na srpske povratnike u Federaciji BiH o kojima se ćuti, podsjetivši da su srpski povratnici napadnuti i u opštini Lukavac.

"Ovakve situacije unose nesigurnost kod srpskih povratnika koji se zbog straha sve češće odlučuju da napuštaju svoja ognjišta", izjavio je Srni Blagojević.

On je napomenuo da i dalje nema odgovara na pitanje gdje se nalazi Jovanka Đurić (84) iz Tumara čiji je nestanak prijavljen 30. jula, kao ni ko je u avgustu napao pedesetogodišnju Radmilu Simić iz ovog mjesta, koja je pronađena svezana i naga kraj svoje porodične kuće.