Vršilac dužnosti gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić, predstavnici Gradske boračke organizacije i Udruženja djece poginulih boraca "Nasljeđe" položili su jutros cvijeće na Spomenik braniocima Trebinja 1991-1995, čime je u ovom gradu počelo obilježavanje Dana Republike Srpske.


Predsjednik trebinjske Skupštine Boračke organizacije Pero Mišeljić rekao je da je 9. januar poseban dan, kako zbog onih koji su ugradili svoje živote u temelje Republike Srpske, tako i zbog svih boraca koji su je branili.
"Ne smijemo, niti ćemo prestati dok smo živi da slavimo Dan Republike Srpske. Da nije Srpske vjerovatno danas ne bi bilo ni nas na ovim prostorima", rekao je Mišeljić.


Vršilac dužnosti gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić rekao je da se nikada ne smije zaboraviti žrtva boraca koji su ugradili svoje živote u temelje Srpske.
"Kako danas, tako i svih ostalih dana u godini treba da se sjećamo ljudi koji su se borili za Republiku Srpsku i da budemo posnosni na njih, ali i na Srpsku", rekao je Ćurić.

On je istakao da će Srpska biti vječna onoliko koliko je svi građani budu poštovali.


"Niko drugi Srpsku ne može da ugrozi osim nas, a mi je sigurno nećemo ugroziti - biće dugovječna", rekao je Ćurić.
Predsjednik Udruženja djece poginulih boraca "Nasljeđe" Saša Pešikan rekao je da je Republika Srpska garant opstanka srpskog naroda sa ove strane Drine.


"Stvaranjem Republike Srpske rečeno je `ne` svim zločinima koji su se dešavali našem narodu u proteklim vijekovima", rekao je Pešikan, ističući da je za Republiku Srpsku proliveno mnogo krvi.


Obilježavanje Dana Republike u Trebinju biće nastavljeno u 16.00 časova kolonom automobila koja će proći gradskim ulicama.


Od 20.00 časova sa platoa ispred Hercegovačke Gračanice biće upriličen vatromet.


Izvor: Srna