Crkva-Podgorica - Foto: RTRS
Uprava Sabornog hrama u Podgorici saopštila je da je policija danas legitimisala građane koji su dolazili u ovaj hram, gdje je prethodno služena liturgija bez prisustva vjernika, a potom zatražila zatvaranje bogomolje.

Iz Uprave hrama su naveli da je poslije bogosluženja crkva otvorena i da su vjernici jedan po jedan, ulazili pridržavajući se fizičke distance i ostalih preporuka Instituta za javno zdravlje.

- Nekoliko uniformisanih policajaca, bez pismenog naloga, na vratima hrama u prostoru koje je vlasništvo Mitropolije crnogorsko-primorske legitimisali su roditelje sa malom djecom i druge građane - navodi se u saopštenju.

Nakon što su konstatovali da vjernici pridržavaju mjera, iz Uprave hrama navode da su policajci dobili novo naređenje, koje im je usmeno saopšteno, da su za boravak u zatvorenom prostoru neophodne maske.

Kada je i to ispoštovanu, kažu u Upravi hrama, onda je uslijedila nova mjera - nošenje rukavice, a potom je odluka bila da se zatvori bogomolja jer, navodno, nije bila ispoštovana mjera fizičke distance.

- Pitamo domaću i međunarodnu javnost, po čijem naređenju danas zabranjuje vjernom narodu da uđe na Hram i pomoli se Bogu u vrijeme kada nije policijski čas i kad nije zabranjeno kretanje - pitaju Uprave Sabornog hrama u Podgorici.

Uprava navodi kako ne može da se otme utisku da je riječ o planskom i kontinuiranom pritisku na Crkvu i da vlast zloupotrebljava trenutnu epidimeološku situaciju, pod vidom zaštite zdravlja, te nastavlja obračun sa Srpskkom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori i vjernim narodom.