Crkva Preobraženja Gospodnjeg na Ivanovim koritima, Foto: mitropolija.com -
Crnogorska policija nije dozvolila cetinjskim sveštenicima i vjernicima da priđu Crkvi Preobraženja Gospodnjeg na Ivanovim koritima kako bi proslavili hramovni praznik, saopšteno je iz Crkvene opština Cetinje.

Policija je zaustavila saobraćaj kilometrima daleko od hrama na Ivanovim koritima, što iz Crkvene opštine Cetinje ocjenjuju kao nezakoniti i necivilizovani odnos prema služenju liturgije, koji je ove godine uzdignut na viši nivo "na krilima opšte režimske represije prema Crkvi i vjernicima iskazane proteklih mjeseci".

- Posljednjih nekoliko godina će u ljetopis toga hrama biti upisane kao najtragičnije u njegovoj istoriji. Sveštenstvu i vjernicima se, nakon vjekova neometanog bogosluženja, upravo u naše vrijeme, zabranjuje da vrše bogosluženje - navodi se u saopštenju.

Iz Crkvene opštine Crtinje napominju da se na osnovu svega može zamisliti šta bi se i kako činilo da se sprovede nezakonito oduzimanje hramova i manastira koje je planirano diskriminatorskim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti.

- Nije njima cilj ni uređenje odnosa među Crkvom i državom, niti obezbjeđivanje slobode vjeroispovijesti ili uvjerenja. Svojim činjenjem oni žele da Crkvu svedu na partijski i ideološki servis režima. To nije uspjelo ni jačima od njih, pa neće ni njima - navodi se u saopštenju.