marko-ducic.jpg

Pripadnici trebinjske policije su Trebinjcu Marku Dučiću zbog saobraćajnog prekršaja nanijeli teške tjelesne povrede, brutalno ga prebili i ponižavali uz prethodno vezivanje ruku lisicama, iako nije pružao nikakav otpor, izjavio je ovo danas na konferenciji za štampu Dučićev advokat Zoran Ignjatić.

Prema njegovim riječima sve se dogodilo na vaskršnju noć, 2. maja, kada su jedan ili više policajaca nanijeli Dučiću teške povrede zbog kojih mu je predlagana i  hospitalizacija.

marko ducic1.jpg

Zbog brutalnosti i iživljavanja policajaca bez ikakve mjere i granice, kako je rekao Ignjatić, podnijeće krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu i zahtjev za disciplinskim postupkom kod Odjeljenja za internu kontrolu MUP-a Republike Srpske.

"Ako je Marko Dučić počinio saobraćajni prekršaj, a i to će se ispitati, da li je ovo način da se prema njemu ovako postupa!? Imaju procedure, sila se može primijeniti samo da bi se lice lišilo slobode ako pruža otpor, a u ovom slučaju su oni njega vezali lisicama i nanijeli mu povrede u predjelu glave, stomaka, noga što se vidi i na priloženim fotografijama", naveo je Ignjatić.

„Od ministra unutrašnjih poslova i načelnika Policijske uprave Trebinje tražimo da obrate pažnju na ove pojedince i pojave koje su postale veoma česte u Trebinju i Bileći", istakao je Ignjatić.

Trebinjac Marko Dučić rekao je da je na Vaskrs veče krenuo kući, kada je oko 23:30 časova policajac koji se nalazio na lijevoj stani kolovoza, a on se kretao desnom, podigao ruku.

"Mislio sam da mi se javlja, jer su već neki vozači bili kontrolisani i nastavio sam sa vožnjom. Zatim je na semaforima počeo da mi lupa po vozilu da stanem i rekao sam mu da ću stati na prvom proširenju što sam i učinio", naveo je Dučić.

Priča da mu je, nakon što je zaustavio vozilo, prišao policajac i nepoznatim predmetom ga udario u predjelu čela, nanijevši mu tešku povredu.

"Zatim su me izvukli iz automobila i nastavili su da me udaraju. Nisam pružao otpor, samo sam se štitio od udaraca. Kada sam vidio da ću izgubiti glavu rekao sam im da mi stave lisice i da me vode u stanicu. Oni su to i učinili. A onda me je jedan policajac uhvatio za lijevu ruku, tako vezanog, i uputio mi 5-6 udaraca šakom u glavu", opisao je taj događaj Dučić.

Zatim su ga, kako kaže, stavili u vozilo, gdje je nastavljena tortura od strane tog policajca.

"Prvo je počeo da me udara u predjelu oka, a zatim i uva. Nanio mi je teške povrede. Zatim sam dovezen u stanicu gdje su nastavili da me vrijeđaju, ponižavaju i smiju mi se. Govorili su mi kako ti je lijep rez na glavi', 'dobro si našminkan'", naveo je Dučić.

"U stanici sam bio 12 sati. Nisu mi dali da sjednem, nego sam stajao. Nakon svega ovoga, divljačkog i brutalnog, odbio sam bilo kakvu saradnju sa policijom", rekao je Dučić.

Dučić je ugledni trebinjski džudista, sportski pedagog i borac prve kategorije Vojske Republike Srpske.

Iz trebinjske Policijske uprave saopšteno je predstavnicima medija da se danas neće oglašavati o teškim optužbama koje su na račun njihovih pojedinih pripadnika iznijeli trebinjski advokat Zoran Ignjatić i naš sugrađanin Marko Dučić.