Policija u Gradskoj upravi Banjaluka provjeravala gradnju teniskih terena

BANJALUKA – Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske po nalogu Republičkog javnog tužilaštva danas su od Gradske uprave Banjaluka zatražili određenu dokumentaciju koja se odnosi na izgradnju teniskih terena za potrebe ATP turnira "Srpska Open".

Ova informacija potvrđena je za "Nezavisne novine" iz Republičkog javnog tužilaštva, iz koga su nam kazali da njihovo Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala postupa po prijavi narodnog poslanika i predsjednika Pokreta „Za pravdu i red“ Nebojše Vukanovića.

"Mi imamo prijavu po kojoj postupamo. Tužilac je dao nalog da se izvrše provjere po krivičnoj prijavi gospodina Nebojše Vukanovića. MUP je na terenu i sada samo čekamo njihov izvještaj", kazala je Dragica Tojagić, portparol Republičkog javnog tužilaštva.

Podsjetimo, Vukanović je 9. februara ove godine podnio krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića, ali i predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića, zbog krivičnih djela "nesavjestan rad u službi, nenamjensko trošenje budžetskih sredstava i zloupotrebe službenog položaja i ovlašćenja".

U prijavi je Vukanović naveo niz problema koji se odnose na izgradnju teniskih terena za potrebe ATP turnira "Srpska Open" koji treba da se održi od 16-23. aprila u Banjaluci.

"Volio bih da je tužilaštvo bilo ovako efikasno i u ranijim slučajevima kada sam prijavljivao nepravilnosti. Drago mi je da je istraga došla u tu fazu. Ja sam prošle sedmice više sati proveo u policiji, gdje sam govorio o svojim saznanjima i dokumentovao detaljnije krivičnu prijavu. Izgleda da je tužilac utvrdio da ima materijala da se krene u ozbiljniju istragu i očekujem da će se utvrditi kakve su bile razne zloupotrebe", rekao je Vukanović, te dodao:

"U ovom slučaju ukazao sam na činjenicu da se bez odluka skupštine krenulo u gradnju terena, bez građevinske dozvole, bez izmjena regulacionog plana, bez raspisivanja tendera koji su obavezni za trošenje javnog novca, a koji su obavezni. Sve je obavijeno velom tajne.. Takođe, postavilo se da su pare namjerno prebačene iz Grada Banjaluka u Teniski savez što je nezakonito, da bi se izbjeglo raspisivanje tendera i poštovao Zakon o javnim nabavkama. Tu se radi o zloupotrebi službenog položaja i ovlašćenje, te trošenja javnog novca Grada“, istakao je Vukanović.

On je naglasio da niko nije protiv izgradnje sportskih terena.

"Ali, gospodin Stanivuković i svi ostali moraju znati da budžet nije njihova prćija i da ne mogu uzimati 20 miliona KM i zaduživati se tako, a bez potrebnih dozvola. To se ne radi u pravnoj državi“, naveo je Vukanović.

Sa druge strane, Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, poručuje da je u ovom slučaju "sve čisto".

"Nek svako radi svoj posao". Sa zadovoljstvom ću predati dokumentaciju, jer je sve čisto, kazao je Stanivuković, dodajući:

"Sve je javno dostupno, u svako doba dana i noći možete pogledati ovu dokumentaciju".