Stanje bezbjednosti na području koje operativno pokriva Policijska uprava Trebinje u februaru je zadovoljavajuće – ocjenio je na današnjoj konferenciji za novinare, Siniša Laketa, načelnik ove uprave.


Ono što nas u narednom periodu može opterećivati je kretanje migranata.




„Ipak nema mjesta za paniku jer naši policijski službenici adekvatno odgovaraju ovoj tematici te navedena lica u saradnji sa Graničnom policijom i Službom za strance dalje puštaju u zakonsku proceduru. Evidentan je priliv migranata, pogotovo u područjima koja graniče sa Crnom Gorom i kretanje im zavisi od njihove organizacije. MUP RS je dobro organizovan i sposoban da odgovori ovom problemu“, objašanjava Laketa i dodaje daje zabrinjavajuće što se u posljednje vrijeme pojavljuju migranti koji na svaki način pokušavaju da se prebace ka granicama Evropske unije koristeći imovinu građana pa je apelovao na građane da povedu računa o obezbjeđenosti imevine koju posjeduju blizu granica.


„Da ne ostavljaju otključanim svoja vozila, da ne ostavljaju otključanom imovinu koju ne koriste, a mi imamo svakako redovan obilazak u tom dijelu. Ovo ništa nije alarmantno niti treba da izaziva kod građana strah ali moramo povesti računa i o ovim stvarima. Policija će povećati aktivnosti, pogotovo u periodu kada idu ljepši dani“, zaključio je Laketa.

Petar Kozjak, načelnik Sektora policije je kazao da je u februaru evidentirano je 29 narušavanja javnog reda i mira u kojima su počinjena 33 prekršaja. To je 22 više u odnosu na isti period lani.


„U Trebinju je evidentirano 11, Gacku osam, Nevesinju sedam, Bileći šest, a u Ljubinju jedan prekršaj po pitanju javnog reda i mira. Najveći broj prekršaja odnosi se na posluživanje alkoholom, po tri na uživanje droge i ostali na unemiravanje građana bukom kao ometanje državnih organa u vršenju javnih funkcija“, kaže Kozjak i dodaje da je u ovim narušavanjima učestvovalo 32 lica od kojih 30 muškaraca i dvije žene.


„U posmatranom periodu sila je upotrebljena 32 puta. Tom prilikom je u jednom slučaju upotrebljena i fizička snaga a u ostalma samo sredstva za vezivanje. Razlozi upotrebe sile su radi savladjivanja otpora ili prilikom lišenja slobode, zbog uspostavljanja narušenog javnog reda i mira i ostali razlozi“, kaže on.


Prema riječima Bojana Dabića, načelnika Kriminalističke policije Policijska uprava Trebinje je u februaru ove godine evidentirala 22 krivična djela, manje za sedam u odnosu na februar 2018.


„Od ukupnog broja krivičnih djela na Opšti kriminalitet se odnosi 19, na Privredni kriminalitet jedan a na Bezbjednost saobraćaja dva. Od ukunog broja po poznatom počiniocu prijavljeno je 12 dok je po nn prijavljeno deset. Rasvjetljeno je deset i to iz tekućeg perioda devet a iz prethodne godine jedan. Nadležnim tužilaštvima podneseno je 19 izvještaja protiv 24 lica.“, zaključio je Dabić.



Izvor: Radio Trebinje