Od sutra u 20 do 5 ujutro uvodi se policijski čas, niko ne može da bude na ulicama.
Ova odluka je doneta na sednici Vlade Republike Srbije kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na poziv premijerke Ane Brnabić.

Predsednik je najavio da će svim građanima biti zabranjen izlazak od 20h do 05h.

srbija-vlada-1.jpg

Premijerka Ana Brnabić je ranije i najavila da će od utorka, ukoliko to bude neophodno, uvesti policijski čas, zbog nepoštovanja upozorenja nadležnih o zabrani kretanja, u cilju sprečavanja širenja zaraze korona virusa.

Policijski čas se odnosi na vreme u kome se od građana zahteva da ostanu u svojim domovima i uvodi se kao mera zabrane kretanja građanima posle određenog vremena.

Po pravilu se proglašava kao deo niza mera vanrednog stanja i reč je o meri koja se preduzima uglavnom kada je ratno stanje, kada su poplave, da se spreči pljačkanje domova.

Ukoliko se osoba nađe na ulici u toku policijskog časa preti joj kazna zbog kršenja naredbe.

Premijerka je najavila da će kazne za nepoštovanje izolacije iznositi do 150.000 dinara, te da "ne žele da zatvaraju građane", ali nije pojasnila da li bi iste mere važile i nakon proglašenja policijskog časa ili bi izlazak na ulice posle određenog vremena značio pritvor.

U Srbiji je na snazi vanredno stanje od 15. marta zbog sprečavanja širenja korona virusa. Odluku je posle sastanaka sa službama bezbednosti i predstavnika državnih institucija saopštio predsednik Aleksandar Vučić.

Odluka je stupila na snagu pošto je saopštena, a od 16. marta u Srbiji je obustavljen rad predškolskih, školskih i visokoškolskih ustanova koje neće raditi do daljnjeg.

Od juče je dodat i novi set mera pa je od danas stupila na snagu i odluka o zatvaranju šaltera Uprave za upravne poslove. Šalteri MUP-a neće raditi dok je u toku vanredno stanje, a sva istekla dokumenta biće važeća dok traje odluka.

Na današnjoj sednici vlade donete su nove, pooštrene mere koje se odnose na ograničavanje okupljanja na otvorenom i u zatvorenom prostoru, distanci između lica.

Takođe u u cilju predostrožnosti, pooštrena je mera koja se odnosi na zabranu izvoza lekova koji se nalaze na teritoriji naše zemlje. Iz istih razloga, pored suncokretovog ulja, od danas je zabranjen je i izvoz suncokreta u ljusci i poluprerađenog ulja.