Dvadesetak poljoprivrednih proizvođača iz Bratunca stiglo je u posjetu jugu Hercegovine, gdje će u naredna tri dana obilaziti sisteme za navodnjavanje i udruženja korisnika voda.



Organizator terenske posjete je Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata – Ministarstva poljoprivrede RS, sa ciljem da poljoprivrednicima iz ove opštine omogući da više saznaju o načinu organizovanja korisnika voda, odnosno o upravljanju i održavanju natapnih sistema.


Nevena Stojaković, ispred Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata – Ministarstva poljoprivrede RS, podsjetila je da je opština Bratunac prošle godine dobila sistem za navodnjavanje na 436 hektara zemljišta, uglavnom pod malinjacima, zbog čega će im dobro doći upoznavanje sa pozitivnim praksama iz Hercegovine.



„Smatramo da su se tokom deset godina korišćenja ovih sistema u Hercegovini stekla značajna iskustva koja se mogu prenijeti i na druge lokacije u Republici Srpskoj. Nije lako upravljati sistemima za navodnjavanje, u pitanju je organizovani tip korišćenja i tome se treba posvetiti, tako da očekujem da ćemo u ova tri dana steći neka nova praktična znanja“, istakla je Stojaković.


Direktor trebinjskog Agrarnog fonda Veselin Dutina istakao je da će završetkom sistema na navodnjavanje Trebinjskog i Petrovog polja oko 68% poljoprivrednog zemljišta na području Trebinja biti pokriveno natapnim sistemima, po čemu je naša lokalna zajednica među najrazvijenijim u regionu.


On je kazao da je u Trebinju registrovano 14 udruženja korisnika voda, ali i da poneka još nisu aktivna jer sistem za navodnjavanje na njihovom području tek treba da bude izgrađen.


On je podsjetio da Agrarni fond u posljednje tri godine pomaže udruženja korisnika voda izdvajajući sredstva za subvensionisanje računa za električnu energiju u iznosu od 40%.


Izvor Radio Trebinje