Bileća - Ljubu Trklji iz Bileće, koji je pretrčao više od 40 maratona i polumaratona širom Evrope, uskoro će biti ostvaren dugogodišnji san da oproba sreću, snagu i spremnost na stazi u svom gradu.


Jedan od najpoznatijih maratonaca Srpske u Palama je istrčao polumaraton dug 21,1 kilometar i tako svojoj bogatoj kolekciji medalja dodao još jedno sjajno odličje. On je kazao da je ovo bila prilika da se promoviše prvi bilećki polumaraton.
- Pozvali smo sve učesnike ove trke da dođu u Bileću i trčeći ulicama našeg grada upoznaju njegovu ljepotu. Očekujemo odličan odziv svih trkača, a posebno najzvučnijih imena - istakao je Trklja.
Poslije Beogradskog i Dubrovačkog polumaratona, te maratona u Skoplju i posljednjeg koji je održan u Palama, bilećki maratonac očekuje nove nastupe.
- Zadovoljan sam postignutim vremenom na maratonu u Palama, s obzirom na vrelinu dana, težinu staze i broj učesnika - kazao je Trklja.
Borio se sa prehladama, naporima, nedostatkom finansija, ali je ipak nastupao u brojnim državama. Trčao je čak i na Atinskom maratonu, koji je san svakog dugoprugaša.
Trklja i njegov sugrađanin Branko Hrnjaz su prvi maratonci u Evropi koji su istrčali i osvojili medalje na dva polumaratona za manje od 24 sata u dvije države, u češkom Pragu i slovačkoj Bratislavi. Ovaj Bilećanin sam finansira svoje sportske podvige. Uprkos tome što je nezaposlen i živi veoma skromno, želja i volja da stigne do cilja jači su od svih prepreka.
Trkljini sugrađani ponosni su na njegov uspjeh. Kad se sa maratona vrati u Bileću, mališani ga dočekaju pitanjima: Koje si mjesto osvojio? Koje je boje medalja? Jesi li neprekidno trčao 42,2 kilometra? i drugim. Znajući pod kojim i kakvim uslovima Ljubo trenira, priprema se i odlazi na trke, kažu da je svaka njegova medalja zlatna u svakom smislu. Najsjajnija odličja ponosno donosi u svoju Bileću, čijim ulicama bi trebalo da trče Lusija Kimani, Slađana Perunović i mnoga druga poznata imena, akteri najvećih svjetskih manifestacija.

Nora Trklja


Koliko mogu biti čudni sportski putevi svjedoči podatak da je jedna od najuspješnijih srpskih maratonki porijeklom Bilećanka, Ljubina rođaka Nora Trklja, koja nastupa za beogradsku Crvenu zvezdu.
- Jedina razlika između nas dvoje jeste to što je ona porijekom iz Mirilovića, a ja sa Korita. Jedno je sigurno, Trklje su najjača srpska maratonska porodica - sa osmijehom kaže Trklja.
Glas Srpske/Ratomir Mijanović