Pomoć iz Mađarske stigla na banjalučki aerodrom

 

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik dočekali su na aerodromu avion kojim je stigao i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto.

Nakon dočeka, slijedi sastanak delegacija u Administrativnom centru Vlade Srpske.

Naime, kako je ranije najavljeno, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, zajedno sa predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović i srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom razgovaraće danas u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske, sa ministrom inostranih poslova Mađarske Peterom Sijartom.

Dodik je ranije najavio da će iz Mađarske u Republiku Srpsku stići medicinska pomoć za borbu protiv virusa korona i da će u pratnji humanitarne pomoći doputovati i Sijarto.

"Imaćemo sastanak na kojem ću zahvaliti za pomoć. Zahvaljujem predsjedniku Mađarske Viktoru Orbanu koji je reagovao najbrže. Tri ili četiri dana nakon što sam poslao pismo i zamolio za pomoć oni su reagovali", rekao je nedavno Dodik.

On je tada naveo da će se u kontingentu pomoći iz Mađarske naći respiratori, zaštitne rukavice, maske i druga medicinska oprema neophodna za borbu protiv virusa korona.

Inače, Bisera Turković, ministar inostranih poslova BiH, primila je danas u Sarajevu od svog mađarskog kolege Petera Sijartova donaciju u vidu 200.000 zaštitnih maski i 10.000 zaštitnih odijela.

Uručenju donacije prethodio je sastanak Turkovićeve i mađarskog kolege, te sastanak zvaničnih delegacija dva ministarstva inostranih poslova.