zemljotres-turska.jpg

Specijalizovani tim Republičke uprave civilne zaštite za spasavanje iz ruševina danas putuje u Tursku kao pomoć u uklanjanju posljedica razornog zemljotresa koji je zadesio tu zemlju, izjavio je Srni vršilac dužnosti direktora Uprave Milan Novitović.

Specijalistički tim broji 21 člana, a predvodi ga zamjenik direktora Republičke uprave civilne zaštite Nenad Ćuk.

Novitović je naveo da je tim jutros na putu ka Banjaluci i da se očekuje da danas do 14.00 časova sa banjalučkog aerodroma odleti ka Ankari.

“Uz tim ide i potražni pas koji će učestvovati u akcijama traženja nestalih u ruševinama”, dodao je Novitović.

Novitović je napomenuo da se specijalistički tim upućuje u Tursku na osnovu odluke predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i Vlade Srpske.

“Pripadnici Republičke uprave civilne zaštite biće priključeni timovima AFAD-a (Uprave za vanredne situacije u Turskoj), koji će ih dočekati u Ankari i sa kojima će zajedno raditi na otklanjanju posljedica zemljotresa”, rekao je Novitović.

Direktor turske Uprave za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama (AFAD) Orhan Tatar izjavio je ranije da je u zemljotresu do sada poginula najmanje 3.381 osoba, a da je 20.436 povrijeđeno. Uništeno je ukupno 5.575 zgrada.