Tekstil
 
Vlada Republike Srpske uplatila je novac za doprinose i jednu platu iz 2020. godine zaposlenima u nevesinjskoj fabrici modnih košulja Klaudia, čiji je vlasnik iz Italije. To je uslov za očuvanje 95 radnih mjesta.

Zbog korone i drastičnog pada prodaje u Evropskoj uniji, proizvodnja je stala u avgustu prošle godine.

Mašine su zaustavljene privremeno, tvrde iz menadžmenta. Vode se intenzivni razgovori sa zapadnoevropskim kupcima o novim narudžbama. Vlada Republike Srpske uplatila je 160.000 KM za prošlogodišnju majsku platu i doprinose do kraja godine.

- Vodimo razgovore sa određenim klijentima kako bismo počeli s radom, a jedan od uslova je bio da obezbijedimo likvidnost kako bismo mogli da sklapamo ugovore - rekao je Slavenko Ćeklić, direktor fabrike.

S obzirom na to da je jedan od glavnih proizvodnih pogona u Nevesinju, u njegov opstanak uključile su se lokalne i republičke strukture vlasti.

- Fabrika ne može da plasira proizvod, a nema smisla da se proizvodnja odvija bez plasmana. To znači da nema ni plata. Proizvodnja dakle nije ugašena, već zaustavljena, a mi se nadamo da će novac koje je Vlada uplatila pomoći fabrici da krene sa plasmanom - istakao je Milenko Avdalović, načelnik opštine.

Iako je pandemija velike evropske trgovce tekstilom dovela pred kolaps, fabrika Klaudia zalihe je uspjela da plasira u Italiju. Čekaju naplatu.

- Pogon je apsolutno spreman za proizvodnju, sva moguća infrastruktura u pogonu je raspoloživa i spremna za rad. Inače, fabrika Klaudia nikad nije prestala sa radom, kako se pričalo u pojedinim medijima - poručio je Ćelkić.

Uslovi za ponovno pokretanje proizvodnih mašina trebalo bi da budu poznati uskoro.

Fabrika Klaudia nije odustala ni od prošlogodišnje namjere da proširi proizvodnju i zaposli još stotinu radnika. Sve će, ipak, zavisiti od stanja na tržištu.