IMG_4669_resized_20230629_115407584.JPG (272 KB)

Generacija maturanata trebinjske Gimnazije, koja je ispit zrelosti položila 1958. godine danas je ponovo sjela u školske klupe, u Muzeju Hercegovine, nekadašnjoj Gimnaziji, kako bi se nakon 65 godina prisjetila srednjoškolskih dana.

Ovo je bila 18. generacija koja je maturirala od osnivanja trebinjske Gimnazije, a na maturski ispit su tada izašla 44 gimnazijalca.

Kažu da su prva generacija Gimnazije, koja obilježava 65 godina mature, a osim iz Hercegovine na današnju svečanost doputovali su i iz Srbije, Dubrovnika i Liona u Francuskoj.

Profesor Svetozar Ivanković, koji je prozvao svoje bivše učenike,  smatra da je „velika matura“, odnosno ispit zrelosti, najteži ispit u životu, ma šta dalje maturanti učili ili radili.

„Svi koji su maturirali u tim generacijama brzo su završavali dalje školovanje. Ovo je bila jedna od najboljih generacija. Bio je po neki i nestašniji učenik, ali smatram da je ova i generacija maturanata prije njih jedna od najuspješnijih generacija trebinjske gimnazije“, rekao je Ivanković.

IMG_20230629_115140_resized_20230629_115207189.jpg (282 KB)

Gojko Bjeloglav ističe da je osjećaj fantastičan, naročito kada se u devetoj deceniji života vidite sa školskim drugovima.

„Do sada smo slavili maturu svakih deset godina, a prošle godine, zbog naših godina života smo se dogovorili da to bude na pet godina.  Poštovali smo profesore, uvažavali smo ne samo njih, nego i đake starijih razreda i bila je privilegija naći se u njihovom društvu“, navodi Bjeloglav.

Rade Aleksić ne krije da se danas osjećao kao da ide u Gimnaziju, a jedino se, kako reče, sad teže penju uz stepenice.

„Kažem mojim vršnjacima nikada ne govorite koliko imate godina, nego koliko vam je ostalo do stotog rođendana. Gimnazijski dani su nezaboravni, bilo je i mangupisanja, ali i truda i rada“, navodi Aleksić.

Ljubica Dučić na nastavu u trebinjsku Gimnaziju putovala je iz Huma.

Kako reče emocije su pomješane, ali joj je drago što je vidjela  gimnazijske drugove.

„Drago mi je što vidim školske drugove, a žao mi je onih kojih nema. U  trebinjsku Gimnaziju je bilo lijepo ići, a mladima je uvijek i svugdje lijepo“, zaključuje Draga Arežina, koja je danas došla na obilježavanja šest i po decenija od kada je položila maturski ispit.