NBA  (Foto:Mike Ehrmann/Pool Photo via AP) -
NBA liga će ponovo biti suspendovana zbog protesta njenih igrača.

Igrači Milvoki Baksa su odbili da izađu na teren pred petu utakmicu prve runde plej-ofa Istoka protiv Orlando Medžika.

To je natjeralo i igrače ostalih ekipa da ekspresno reaguju, ne samo verbalnom podrškom, već odlukama.

Košarkaši Los Anđeles Lejkersa i Portland Trejlblejzersa, koji je trebalo da odiraju takođe peti meč serije u četvrtak od 3.00 po srednjoevropskom vremenu, su takođe riješili da bojkotuju utakmice.

Pored njih očekivalo se da i Toronto Reptorsi i Boston Seltiksi bojkotuju svoj meč polufinala Istoka, koji je na programu u noći između četvrtka i petka.

Razlog bojkota je pokret Crni životi su bitni, odnosno borba protiv rasne neravnopravnosti i policijske brutalnosti, zbog koje su tokom godine održani i brojni protesti širom Sjedinjenih Američkih Država.

NBA liga je zbog toga riješila da suspenduje plej-of do daljnjeg, odnosno odloži preostala dva meča planirana za danas – utakmice pomenutih Lejkersa i Trejlblejzersa, to jest Oklahoma Siti Tandera i Hjuston Roketsa.

Igrači su sazvali hitan sastanak u "Dizni svijetu" u Orlandu kako bi razmotrili šta će dalje raditi, a nova reakcija NBA lige se tek očekuje.

Adrijan Vojnarovski, novinar ESPN, naveo je da niko od čelnika NBA, preko vlasnika, do čelnika franšiza – nije očekivao ovakav potez igrača i da su svi planirali da normalno odigraju utakmice.