svinje
Krajem sljedeće sedmice biće nastavljena isplata štete prouzrokovane afričkom kugom svinja, najavljeno je iz Ministarstva poljoprivrede RS.

Ministar Savo Minić precizirao je da je do zastoja u isplati došlo zbog formiranja novog Fonda solidarnosti RS, koji će od sada preuzeti na sebe sve obaveze u vezi pružanja pomoći prilikom zaraznih bolesti, elementarnih nepogoda, ekoloških katastrofa i drugih poteškoća.

Minić je istakao da sve veterinarske organizacije imaju rok do 15. novembra da obave popis svih životinja.

– Nakon toga nijedan poljoprivredni proizvođač koji ne bude uredan u smislu markiranja, obilježavanja životinja i uvjerenja o zdravstvenom stanju neće imati pravo na naknadu štete, niti ponovnog useljavanja životinja na farmama gdje je bila evidentirana afrička kuga – rekao je Minić.

On je najavio da će biti donesen i pravilnik koji će propisati nivo biosigurnosnih mjera, tačan broj i način držanja svinja kako bi se moglo bezbjedno nastaviti sa svinjogojstvom i na područjima koja su bila zaražena.

U Srpskoj je za sada isplaćeno 2,3 miliona KM za sanaciju štete i sprovođenje mjera suzbijanja i iskorjenjivanja afričke kuge svinja. Do sada je eutanazirano oko 48.000 svinja u Srpskoj.