Iako je područje Popovog polja u Hercegovini među najplodnijim za poljoprivredu, sela su gotovo pusta. Posljednjih godina, sa pojačanim interesovanjem za domaće eko-proizvode i turizam, proizvođači se polako vraćaju.


U dvanaest sela Mjesne zajednice Veličani stalno je nastanjeno svega osamdesetak mještana, mahom starijih.
Oni mlađi samo pojedinačno i prilično stidljivo, posljednjih godina, polako se okreću selu.
Baka Olga Ćuk u šali kaže "iz groba i iz grada se niko ne vraća", ali vlastitim primjerom, iako u devetoj deceniji, pokazuje da za dobar domaći proizvod uvijek ima interesovanja.
"Traži se sve, ali mi ne možemo proizvesti toliko. Trebalo bi da se zna koja mjesna zajednica može šta da proizvede i da se obezbijedi otkup proizvoda", priča baka Olga Ćuk.
Nova gradska administracija pokrenula je niz mjera kako bi se oživjelo selo, pa i ovo plodno područje.
Prave se i pionirski koraci u seoskom turizmu, a pojedinci su već izgradili ime na tržištu domaćih proizvoda.
"Ja kao jedan od kooperanata "Hercegovačke kuće" sam zadovoljan i vidim perspektivu u daljem razvoju sela", kaže Novica Šišić, predstavnik poljoprivrednog gazdinstva "Šišić".
I kroz aktivniji rad mjesnih zajednica na seoskom području pokušavaju se prepoznati problemi i riješiti koliko je to moguće.
"Ljudi su posadili jabuke, vinograde, ali to je još malo za kapacitet koji Popovo polje ima", ističe Milisav Pendo, sekretar MZ Veličani.
Novica Šišić, predstavnik poljoprivrednog gazdinstva "Šišić" naglašava da je pokušaj da se nešto novo uradi evidentan, pa se nadaju da će i Popovo polje dobiti jednu ljepšu sliku.
Veliki proizvođači već su prepoznali i iskoriostili sve prednosti polja koje se smatra jednim od najplodnijih na Balkanu.
Dug je i spor put za one male, individualne proizvođače . Ali i tu se stvari polako mijenjaju, pa je za očekivati da će biti sve više onih koji će u selu vidjeti šansu, makar samo kao "vikend-poljoprivrdnici".

RTRS