U Popovom polju, u toku je berba jabuka. Berba je, poslije dva mjeseca, na samom kraju.


Zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima, nije bilo prekida, a najveći dio roda je već uskladišten. Značajne količine, od oko tri hiljade tona, koliko je ubrano, stići će na evropsko i rusko tržište.
Ovogodišnji rod i kvalitet su na nivou očekivanog, kažu u preduzeću "Popovo polje". Dio roda, uništili su kasni proljećni mrazevi i izuzetno visoke ljetne temperature.
"Imali smo jako visoke temperature u avgustu, kada počinje berba ranih sorti, što je stvaralo probleme beračima. Taj period je prošao, nije bilo velikih padavina, što je karakteristično za septembar u Hercegovini", rekao je rukovodilac voćarske proizvodnje Dragiša Bašić.
Određene količine jabuka, poslije sortiranja i pakovanja, plasiraju se na tržište. Dio roda skladišti se u savremenim ulo-komorama, gdje su kontrolisani uslovi čuvanja.
"Možemo da pakujemo jabuku, koja dolazi direktno iz polja, a u nekom drugom periodu, pakovaćemo jabuku iz ulo-komore", navela je rukovodilac sortirnice Veliborka Vukoje.
U toku berbe, kažu u Popovom polju, prodajna cijena kretala oko jedne marke po kilogramu. Zbog nedostatka na tržištu, nije isključeno da jabuka, početkom naredne godine, i u izvozu i na domaćem tržištu, bude mnogo skuplja. Plasman neće biti problem.
"Plasiramo nešto na lokalnom nivou i zemlje regiona. Izvoz kreće od narednog mjeseca u evropske zemlje Holandiju, Njemačku, Italiju i Rusiju, ", istakao je rukovodilac voćarske proizvodnje Dragiša Bašić.
Jabukom je, u Popovom polju, zasađeno oko stotinu dvadeset hektara. Riječ se o mladim nasadima, a zbog povećanja roda narednih godina, u toku je izgradnja novog skladišnog prostora, sortirnice i pakirnice.

RTRS