Srebrenka Golić - Foto: RTRS
Poseban sporazum u vezi sa projektom "Energetska efikasnost u javnim zgradama", potpisali su ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić i direktor njemačke Razvojne banke Adan Drozdol.

Sporazum podrazumijeva 10 miliona evra bespovratnih sredstava, koje je Vlada Njemačke dodijelila Republici Srpskoj za finansiranje ovog projekta za objekte u oblasti obrazovanja.

- Zamolila sam da što više angažuju domaću radnu snagu. Takođe, da se angažuju domaće projektne kuće koje će činiti konsalting sa njemačkom implementacionom jedinicom i sa njemačkim konsultantima i da u taj konzorcijum stave naše licencirane projektne kuće, naše licencirane građevinske firme, kako bi i naši građevinci mogli učestvovati u ovom projektu koji je od jedne velike važnosti za Srpske - rekla je Golić.

Drozdol je istakao da provođenje ovog projekta može početi već danas.

- Konsultant koji je izabran je već na terenu. Počeli su da vrše energetku reviziju zgrada. U drugoj polovini godine očekujemo da konsultant započne izradu projektne dokumentacije. Naredne godine očekuju se i građevinski radovi - dodao je Drozdol.