Svega 12 odsto djece u Srpskoj se u saobraćaju prevozi ispravno, pokazalo je terensko istraživanje “Metodologija za mjerenje i praćenje indikatora bezbjednosti saobraćaja u Republici Srpskoj i njihov značaj za strateško upravljanje bezbjednošću saobraćaja”.


– Rezultati istraživanja pokazuju da su u Republici Srpskoj djeca do tri godine koristila zaštitne sisteme u 76 odsto slučajeva, dok je van naselja taj procenat još manji i iznosi 66 odsto. Najviše vozila u kojima djeca do 3 godine nisu bila prevožena na pravilan način nije ni imao sjedište za djecu u vozilu, što ukazuje na činjenicu da u Republici Srpskoj postoji i problem broja vozila opremljenih dječjim sjedištima – upozoravaju iz institucije Ombudsmana za djecu RS, u godišnjem izvještaju za prošlu godinu.


Kako navode, nivo bezbjednosti djece u saobraćaju u Srpskoj je veoma nizak.


– Rezultati upotrebe zaštitnih sistema za djecu putnike do 12 godina pokazuju, takođe, visok procenat nepravilno prevožene djece, i to 65 odsto u naselju i 73 odsto van naselja – navodi se u izvještaju Ombudsmana.


Istraživanja, ističu iz ove institucije, pokazuju i da najviše djece u saobraćaju strada prevozeći se kao putnik u vozilu.


Do toga često dolazi jer u autima nema ili se ne koriste dječije autosjedalice, zaštitini pojasevi i slično. Drugi razlog je to što su autosjedalice nepravilno postavljanje ili se pojas ne veže kako treba, a vrlo često se djeca stradaju i zato što ih prevoze na prednjem sjedištu, u naručju vozača, suvozača i slično.


Iz institucije Ombudsmana za djecu upozoravaju da roditelji nisu dovoljno svjesni opasnostima kojima su djeca izložena kada ih prevoze na nepravilan način.


Izvor Srpska info