Poreska uprava Republike Srpske - Foto: RTRS
 
Poreska uprava Republike Srpske u prvoj polovini ove godine podnijela je 16 izvještaja tužilaštvima zbog sumnje u počinjena krivična djela.

Inspektori Odjeljenja za istrage i obavještajne poslove Poreske uprave Republike Srpske su u prvoj polovini ove godine nadležnim tužilaštvima u Srpskoj dostavili 16 izvještaja protiv poreskih obveznika zbog postojanja osnova sumnje da su činjenjem krivičnih djela oštetila budžet Srpske u iznosu od oko 4,4 miliona maraka, navodi se u saopštenju Poreske uprave Republike Srpske.

U tom periodu, inspektori su izvještaje podnosili zbog utaje poreza i doprinosa, ali i zloupotrebe ovlaštenja u privredi, te nepravilnog izdvajanja sredstava i povrede obaveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Od ukupnog broja podnijetih izvještaja, tri izvještaja su podnijeta Republičkom javnom tužilaštvu – Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije i najtežih oblika privrednog kriminaliteta, sedam izvještaja Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka, dva izvještaja Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor i po jedan izvještaj okružnim javnim tužilaštvima Bijeljina, Prijedor, Doboj i Trebinje.

Najviše izvještaja nadležnim tužilaštvima u tom periodu, njih 12, podneseno je zbog krivičnog djela utaja poreza i doprinosa, odnosno zbog sumnje daporeski obveznici utajili poreze i doprinose u ukupnom iznosu od 3.658.670 KM štete za budžet Republike Srpske. Pored toga, nadležnim tužilaštvima podnijeta su i dva izvještaja protiv poreskih obveznika zbog sumnje u postojanje krivičnog djela povreda obaveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, čime je budžet Srpske oštećen za 122.069 maraka.

Takođe, inspektori Odjeljenja za istrage i obavještajne poslove podnijeli su i po jedan izvještaj nadležnim tužilaštvima zbog sumnje u postojanje krivičnih djela nepravilno izdvajanje sredstava pravnog lica i zloupotreba ovlaštenja u privredi, čime je budžet Srpske oštećen za 235.510 KM, odnosno 372.340 maraka.

Poređenjem ovih podataka sa istim periodom prošle godine može se zaključiti da je rad istražilaca Poreske uprave Republike Srpske iz Odjeljenja za istrage i obavještajne poslove u 2021. godini bio intenzivniji jer je nadležnim tužilaštvima podneseno više izvještaja, a samim tim je razotkrivena i veća šteta po budžet Republike Srpske. Naime, u prvoj polovini 2020. godine nadležnim tužilaštvima dostavljeno je 13 izvještaja protiv poreskih obveznika zbog osnova sumnje da su činjenjem krivičnih djela oštetila budžet Srpske u iznosu od 3,2 miliona maraka, što je za tri izvještaja, odnosno 1,2 miliona KM manje štete po budžet Srpske nego u istom periodu ove godine.

- Naši inspektori će i u narednom periodu, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, nastaviti intenzivan rad na razotkrivanju krivičnih djela iz oblasti poreza, a čijim činjenjem se nanosi šteta budžetu Republike Srpske - rekao je Goran Maričić, direktor Poreske uprave Republike Srpske.

Inače, službenici Odjeljenja za istrage i obavještajne su u prvoj polovini ove godine, pored podnesenih 16 izvještaja nadležnim tužilaštvima, radili i brojne druge poslove i zadatke iz svoje nadležnosti, pa su tako između ostalog proveli brojne radnje po zahtjevima sudova i tužilaštava, uzeli više od 100 izjava, izvršili 30 provjera poslovanja i 24 analize poslovanja preduzeća, dok je rađeno i na međunarodnoj razmjeni informacija, kao i na razmjeni informacija sa institucijama Republike Srpske i BiH. Takođe, izvršeno je i 18 informativnih kontrola i drugih radnji iz djelokruga rada ovog odjeljenja, koje je u okviru Sektora za kontrolu, istrage i obavještajne poslove Poreske uprave Republike Srpske.