Dva mjeseca nakon katastrofalnog požara, porodica Škorić iz ljubinjskog sela Bančići, uspjela je da obezbijedi neophodni građevinski materijal za uništenu štalu. U vatri je, četrnaestog jula, nestala sva stočna hrana i dio stoke. Kažu da se oporavljaju zahvaljujući solidarnosti pojedinaca i institucija.


Na dan kada je vatra, za nekoliko minuta, odnijela mukom stečenu imovinu, podsjećaju nagorjeli zidovi i garež. Kiša je, priča Milica, saprala pepeo, ali ne može tugu.
- Kad pogledate šta je bilo, a šta je sada, uhvati vas tuga, ali Bože moj, obnoviće se - kaže Milica.
Prvi korak je postavljanje krova na štali, da stoka ne boravi na otvorenom. Bez pomoći Opštine Ljubinje, Ministarstva poljoprivrede i humanih pojedinaca, ne bi mogli kupiti neophodni građevinski materijal.
- Štalu ćemo obnoviti, materijal je pripremljen, biće jako teško sa uz naš trud i uz pomoć dobrih ljudi sve se može - kaže Milan Škorić.
Od nagorjelog krovnog lima moraće podići nadstrešnicu. Kupili su i manji dio potrebnog sijena. Ako preostane novca od obnove štale, moraće kupiti još, s obzirom na to da su svi pašnjaci izgorjeli.
Milan kaže da će za potpunu obnovu trebati mnogo snage, vremena i sredstava.
- Ni u kom slučaju ne odustajemo od ovoga, odlučili smo se za taj potez, vratili smo se na selo i ostaćemo ovdje - odlučan je ovaj vrijedni domaćin.
Opštine Ljubinje je uplatitli 5.000 KM, kaže načelnik Čedomir Ćuk, i dodaje da i postoji mogućnost dalje saradnje i drugih vidova pomoći.
Škorići na sve teškoće zaborave uz rad, slogu i dječije osmijehe.
- Živim u uslovima u kojima je živjela moja svekrva, ali ja sam odlučila tako, jer volim život na selu, volim životinje i prirodu, a i kako kažu "sa dobrim drugom, pod zelenim dubom", pa tako i ja - priča Milica.
Milan i Milica su među rijetkim mladim porodicama, koje su se vratile stočarstvu. Predstojeća zima, priznaju, biće im težak ispit.


RTRS