Poslovnim aranžmanom sa privrednim društvom „Lotika“, čiji je direktor proslavljeni režiser Emir Kusturica, trebinjski Kulturni centar trebalo bi da dobije multipleks bioskop, sa dvije nove sale, svakodnevnim projekcijama i atraktivnim filmskim repertoarom sa hit ostvarenjima evropske i svjetske kinematografije.


Privredno društvo „Lotika“, prema prijedlogu iznesenom u pismu namjere, trebalo bi da finansira izgradnju i opremanje dvije dodatne bioskopske sale, kapaciteta po 50-ak mjesta, u iznosu od 1.200.000 KM, dok će u projekat multipleksa Kulturni centar „investirati“ svoju bioskopsku salu, uz preuzimanje obaveze održavanja sva tri objekta.
Odbornici skupštine grada Trebinja pozitivno su odgovorili na pismo namjere Kusturičinog privrednog društva, a do potpisivanja ugovora između Kulturnog centra i „Lotike“, kojim će detaljnije biti precizirano ono što je već načelno dogovoreno – ostalo je još samo da se sačeka objavljivanje skupštinske odluke u Službenog glasniku.
Miljan Vuković, umjetnički direktor Kulturnog centra za Radio Trebinje kaže da Trebinjci već uživaju u benefitima buduće poslovne saradnje.


„U saradnji sa Emirom Kusturicom i preduzećem ‘Lotikom’ već nekih mjesec dana mi svakodnevno prikazujemo filmove a na našem repertoaru su ostvarenja koja su trenutno hit u svijetu. Građani Trebinja, dakle, u budućem multipleksu imaće mogućnost da svaku veče gledaju hit filmove evropske i svjetske produkcije, među njima i holivudske blokbastere, ubrzo nakon svjetskih premijera, a Kulturni centar u ovom aranžmanu dobiće dvije multipleks sale, koje bi po isteku ugovora ostale u trajnom vlasništvu ustanove. Takođe, ono što je nama bitno, Kulturni centar zadržava pravo korištenja kino sale za održavanje različitih skupova, seminara ili konferencija u terminima prije projekcija filmova“, pojašnjava Vuković. Dva nova bioskopa već na jesen
Prema pismu namjere, ugovor o zajedničkom multipleksu potpisao bi se na period od 10 godina. Vuković dodaje da bi Kulturnom centru pripala trećina prihoda od prodatih ulaznica, a „Lotiki“ dvije trećine, što je, dodaje, razumljivo – s obzirom na to da ovo privredno društvo obezbjeđuje filmski repertoar i finasira izgradnju dvije nove sale.
S druge strane, atraktivna filmska ponuda, prema preliminarnim računicama, trebalo bi da obezbijedi značajno veće finansijske efekte od onih koje je do sada ubirao trebinjski bioskop.

„Posjeta bioskopu će biti itekako veća. Veliki broj ljubitelja filma iz Trebinja do sada je išao u Dubrovnik u mulitpleks. Svi su zadovoljni uslovima koje sada pruža naša bioskopska sala, ali je njen problem – što je prilično velika za kontinuiranu dnevnu projekciju filmova. Sa dvije male multipleks sale sa 50-ak mjesta bio bi otklonjen taj nedostatak: projekcije će moći da opslužuju te dvije male sale sa manjim troškovima nego što bi to bio slučaj sa postojećom bioskopskom salom“, kaže Vuković.
U izgradnju dvije dopunske sale budućeg multipleksa u zgradi Kulturnog centra trebalo bi da se krene ubrzo po potpisivanju ugovora, a planirano je da građevinski radovi traju tri mjeseca.
„Očekivati je da će sve biti završeno negdje u ranu jesen. Firma ‘Andrićgrad’ nam je poslala nacrte kako bi trebalo da izgledaju te sale. Planirane su u dijelu objekta prema dječijem vrtiću, zauzimaju jedan dio parkinga i dio parkića, a poveznica između te dvije sale bila bi prostorija za kinooperatera. Ulazilo bi se kroz glavni ulaz Kulturnog centra“, kaže Vuković za Radio Trebinje.
Kusturica – šansa za nove domete u kulturi
Poslovni aranžman oko multipleksa otvara vrata i drugim mogućnostima saradnje sa proslavljenim filmskim stvaraocem, koja bi novim sadržajima osnažila ambicije Trebinja da se svijetu legitimiše kao grad kulture.
„Festival Kustendorf je posebna priča gdje ćemo gledati da u pozitivnom smislu eksploatišemo ime Emira Kusturice i da koristimo gostovanja poznatih glumaca, reditelja i drugih filmskih stvaralaca na festivalu – da oni budu gosti i Trebinja i Kulturnog centra“, kaže umjetnički direktor Kulturnog centra Trebinje.
Vuković nije iznenađen što je Kusturici baš Trebinje izabrao za projekat multipleks bioskopa. Trebinje je u posljednje vrijeme, kaže on, primamljivo mnogim umjetnicima i ljudima sa umjetničkim afinitetima, što u slučaju Kusturice nije potrebno posebno dokazivati: reditelj je za Trebinje vezao različite projekte, ovdje je snimao film, a kupio je i kuću u kojoj boravi jedan dio godine.
„Ono što smo mogli čuti u razgovoru sa njim – njegova je namjera da bioskop steknu publiku u Trebinju, da se oko projekcija filmova pojavljuje neka kritična masa ljudi, da cirkulišu kroz Kultruni centar, da se tu stalno odvija život koji je vezan za film i da to da jedan novi sadržaj kulturi u Trebinju. To je njegova želja. Naravno, obje strane, i ‘Lotika’ i Kulturni centar, imaju finansijski interes pored ovog umjetničkog i kulturnog“, zaključuje Vuković.
Radio Trebinje