NSRS - Foto: RTRS
Narodna skupština Republike Srpske održaće sutra petu posebnu sjednicu na čijem predloženom dnevnom redu je povećanje plata zaposlenih u javnom sektoru i novčana podrška nezaposlenim roditeljima četvoro i više djece.

Na dnevnom redu ove sjednice je ukupno 29 tačaka, koje će uglavnom biti razmatrane po hitnom postupku, kako bi navedeni akti stupili na snagu od 1. januara.

Poslanici će po hitnoj proceduri razmatrati prijedloge zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Republike Srpske, o izmjeni Zakona o platama zaposlenih u javnim službama Republike Srpske, kao i o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda Republike Srpske, najavljeno je iz parlamenta Srpske.

Po hitnom postupku trebalo bi da budu razmatrani prijedlozi zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u Republici Srpskoj, o izmjeni Zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture Republike Srpske, izmjenama Zakona o platama zaposlenih u organima uprave Republike Srpske, izmjenama Zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, kao i o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa Republike Srpske.

Poslanici će po hitnom postupku razmatrati i Prijedlog zakona o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece u Republici Srpskoj, u skladu sa kojim će roditelj koji odluči da brine o djeci imati pravo da prima platu od 750 KM, sa plaćenim porezima i doprinosima, što će mu omogućiti i da ispuni uslove za penziju.

Tu su i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o doprinosima i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Pred poslanicima su i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju - po hitnom postupku, Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o posebnim republičkim taksama - po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fondu i finansiranju zaštite životne sredine Republike Srpske - po hitnom postupku.

Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti trebalo bi da bude razmatran po hitnom postupku kao 15. tačka dnevnog reda, a naredna je Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o republičkoj upravi - po hitnom postupku.

Pred poslanicima će se naći i Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Evropskoj investicionoj banci po Projektu "Medicinski kompleks Banjaluka", Prijedlog zakona o metrologiji u Republici Srpskoj i Prijedlog zakona o standardizaciji u Republici Srpskoj.

Narodna skupština Republike Srpske trebalo bi da razmatra i Prijedlog porodičnog zakona, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o vanparničnom postupku, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o energetici.

Na predloženom dnevnom redu su i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju Republike Srpske, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pčelarstvu i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju.

Poslanici će razmatrati i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o turizmu i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o premjeru i katastru Republike Srpske.

Početak sjednice zakazan je za 10.00 časova.